Szakszuka (shakshuka) znaczy po arabsku „wielki bałagan” i doskonale opisuje to to, co się dzieje na talerzu z tym daniem. Podstawą dania…
Alicja Ogonowska
-
-
Zupy
Hiszpańskie gazpacho, czyli najlepszy obiad na upały
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaKiedy temperatura na termometrze przekracza 30 stopni, często odczuwamy spadek apetytu. Nawet jeśli apetyt dalej dopisuje, to niekoniecznie mamy ochotę na stanie…
-
ObiadyPieczywoZ piekarnika
Komiška pogača, czyli pyszna chorwacka przekąska
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaKomiška pogača znaczy dosłownie buła z Komižy, chorwackiego miasta na wyspie Vis. Dwa płaty drożdżowego ciasta skrywają pomiędzy sobą pyszne, aromatyczne i…
-
ObiadyRyby
Filety z mintaja zapiekane po śródziemnomorsku
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaMoim zdaniem nie ma lepszej opcji na rybę niż piekarnik. Smażone mnie przerażają – pryska, śmierdzi, przypala się na zewnątrz a w…
-
Kuchnia azjatycka
Makaron stir fry ze szparagami w sosie pomarańczowym
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaSpieszmy się kochać szparagi – tak szybko sezon przemija! W tym roku postanowiłam wykorzystać go najlepiej jak potrafię. Oto efekty tego postanowienia…
-
Kuchnia azjatycka
Curry z botwinką, czarną soczewicą i kurczakiem
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaKomu botwinka kojarzy się tylko z wiosenną zupą, temu czas najwyższy na zrewidowanie tego wyobrażenia. Botwinka to bardzo smaczne warzywo które urozmaici…
-
Śniadania
Cilbir, czyli śniadaniowe jajka po turecku
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaCilbir to pyszne i sycące jajka po turecku, czyli idealna propozycja na śniadanie. Cilbir jest proste w przygotowaniu, łatwo można przygotować większą…
-
Pieczywo
Tureckie pide z pikantnym nadzieniem
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaKuchnia turecka to nie tylko kebaby. To bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Z moich wakacyjnych wojaży wakacje w Turcji plasują się w…
-
Pieczywo
Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaChaczapuri adżarskie to chyba najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej. Jeśli odwiedzicie gruzińską restaurację, to dam sobie rękę uciąć że ta pozycja będzie wyróżniona…
-
PieczywoPoradnik
Tartine Country Bread, czyli najprostszy chleb wiejski na zakwasie
Dodane przez Alicja OgonowskaDodane przez Alicja OgonowskaAutorem metody wypieku chleba Tartine jest Chad Robertson, właściciel słynnej piekarni Tartine Bakery w San Francisco. Każdy kto choć raz zamierzał upiec…