fbpx
Strona główna » Śniadania » Cilbir, czyli śniadaniowe jajka po turecku

Cilbir, czyli śniadaniowe jajka po turecku

Dodane przez Alicja Ogonowska
Cilbir

Cilbir to pyszne i sycące jajka po turecku, czyli idealna propozycja na śniadanie. Cilbir jest proste w przygotowaniu, łatwo można przygotować większą ilość porcji. Oprócz pysznych jajek w tym śniadaniu wspaniała jest możliwość wytarcia talerza do czysta jakimś dobrym pieczywem! Jeśli zaciekawi Was kuchnia turecka, spróbujcie również Tureckie pide z pikantnym nadzieniem.

Składniki na 2 porcje

  • 4 jajka
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, chilli, słodka papryka, kurkuma, czosnek suszony
  • pieczywo, świeża kolendra

Przygotowanie

  • Jajka ugotować w koszulkach – ja zawsze zagotowuje w małym garnuszku wodę, dodaję do niej łyżeczkę octu ryżowego, robię łyżką wir i wrzucam w niego jajko wcześniej wbite do miseczki. 
  • Jajka gotować po 3,5 minuty – żółtko będzie płynne w środku.
  • W tym czasie jogurt grecki rozsmarować na 2 ciepłych talerzach.
  • Na małej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, paprykę i chilli.
  • Ugotowane jajka wyłowić i ułożyć na jogurcie, polać masłem. Posypać solą.
  • Podawać posypane świeżą kolendrą/pietruszką i maczać w tym pysznym sosie pieczywo!

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.