Cilbir to pyszne i sycące jajka po turecku, czyli idealna propozycja na śniadanie. Cilbir jest proste w przygotowaniu, łatwo można przygotować większą ilość porcji. Oprócz pysznych jajek w tym śniadaniu wspaniała jest możliwość wytarcia talerza do czysta jakimś dobrym pieczywem! Jeśli zaciekawi Was kuchnia turecka, spróbujcie również Tureckie pide z pikantnym nadzieniem.
Składniki na 2 porcje
- 4 jajka
- opakowanie jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- przyprawy: sól, chilli, słodka papryka, kurkuma, czosnek suszony
- pieczywo, świeża kolendra
Przygotowanie
- Jajka ugotować w koszulkach – ja zawsze zagotowuje w małym garnuszku wodę, dodaję do niej łyżeczkę octu ryżowego, robię łyżką wir i wrzucam w niego jajko wcześniej wbite do miseczki.
- Jajka gotować po 3,5 minuty – żółtko będzie płynne w środku.
- W tym czasie jogurt grecki rozsmarować na 2 ciepłych talerzach.
- Na małej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, paprykę i chilli.
- Ugotowane jajka wyłowić i ułożyć na jogurcie, polać masłem. Posypać solą.
- Podawać posypane świeżą kolendrą/pietruszką i maczać w tym pysznym sosie pieczywo!