Komiška pogača znaczy dosłownie buła z Komižy, chorwackiego miasta na wyspie Vis. Dwa płaty drożdżowego ciasta skrywają pomiędzy sobą pyszne, aromatyczne i pełne smaków nadzienie. Kwaśne pomidory i kapary, słone sardele… czego chcieć więcej? Idealna na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę o dowolnej porze. Na obiad też jak najbardziej się nada.
Składniki na formę o średnicy ~28cm:
- 500g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 40ml oliwy z oliwek
- 275ml letniej wody
Nadzienie: - puszka pomidorów
- duża czerwona cebula
- łyżka oliwy
- garść oliwek
- łyżka kaparów
- ok. 10 anchovies
- jajko do posmarowania ciasta
Przepis
🔸Drożdże wsypać do letniej wody, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę, przesypaną przez sitko mąkę i sól.
🔸Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
🔸W tym czasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli.
🔸Dodać pomidory z puszki, jeśli są bardzo kwaśne to można dodać szczyptę sody oczyszczonej.
🔸Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając aż sos zgęstnieje.
🔸Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części, prawie równe. Większą część rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1 cm i wyłożyć nim okrągłą formę, najlepiej do tarty, tortownica też się nada.
🔸Na spód wyłożyć sos pomidorowy i cebulę. Dodać pokrojone w plastry oliwki, kapary i anchovies.
🔸Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć tortownicę. Zlepić brzegi.
🔸Ponakłuwać z wierzchu widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Upieczone danie Przekrój