fbpx
Strona główna » Obiady » Komiška pogača, czyli pyszna chorwacka przekąska

Komiška pogača, czyli pyszna chorwacka przekąska

Dodane przez Alicja Ogonowska
Komiška pogača

Komiška pogača znaczy dosłownie buła z Komižy, chorwackiego miasta na wyspie Vis. Dwa płaty drożdżowego ciasta skrywają pomiędzy sobą pyszne, aromatyczne i pełne smaków nadzienie. Kwaśne pomidory i kapary, słone sardele… czego chcieć więcej? Idealna na drugie śniadanie, kolację czy przekąskę o dowolnej porze. Na obiad też jak najbardziej się nada.

Składniki na formę o średnicy ~28cm:

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 275ml letniej wody

    Nadzienie:
  • puszka pomidorów
  • duża czerwona cebula
  • łyżka oliwy
  • garść oliwek
  • łyżka kaparów
  • ok. 10 anchovies
  • jajko do posmarowania ciasta

Przepis

🔸Drożdże wsypać do letniej wody, dokładnie wymieszać. Dodać oliwę, przesypaną przez sitko mąkę i sól.
🔸Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
🔸W tym czasie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli.
🔸Dodać pomidory z puszki, jeśli są bardzo kwaśne to można dodać szczyptę sody oczyszczonej.
🔸Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając aż sos zgęstnieje.

🔸Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części, prawie równe. Większą część rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 1 cm i wyłożyć nim okrągłą formę, najlepiej do tarty, tortownica też się nada.
🔸Na spód wyłożyć sos pomidorowy i cebulę. Dodać pokrojone w plastry oliwki, kapary i anchovies.
🔸Drugą część ciasta również rozwałkować, przykryć tortownicę. Zlepić brzegi.
🔸Ponakłuwać z wierzchu widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.