fbpx
Strona główna » Uncategorized » Szakszuka, czyli pyszne śniadanie z Bliskiego Wschodu

Szakszuka, czyli pyszne śniadanie z Bliskiego Wschodu

Dodane przez Alicja Ogonowska
Szakszuka

Szakszuka (shakshuka) znaczy po arabsku „wielki bałagan” i doskonale opisuje to to, co się dzieje na talerzu z tym daniem. Podstawą dania jest aromatyczny sos pomidorowy, a jego zwieńczeniem lekkie jajka. Idealne jajko powinno mieć ścięte białko, ale wciąż lekko płynne żółtko. Jeśli ktoś woli jajka bardziej wysmażone to oczywiście może podsmażać je dłużej.

Składniki na 2 porcje:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • puszka pomidorów
  • garść oliwek
  • garść kaparów
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

🔸Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć.
🔸Dodać pomidory, oliwki i kapary i doprawić do smaku – solą, oregano, jeśli pomidory są bardzo kwaśne można dodać szczyptę sody oczyszczonej. Podsmażyć ok. 3 minuty aż zgęstnieją. Jeśli korzystacie ze świeżych pomidorów, smażcie je trochę dłużej.
🔸Przygotować 4 jajka. Kolejno wbijać je do miseczki, łyżką zrobić dziurę w pomidorowym sosie i wlać tam jajko. Powtórzyć dla wszystkich jajek.
🔸Każde jajko posypać szczyptą soli i pieprzu.
🔸Patelnię przykryć, zmniejszyć ogień. Całość smażyć aż białko z wierzchu całkowicie się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.
🔸Przełożyć na talerz porcję jajek i sosu. Podawać z dobrym pieczywem, posypane jakąś zieleniną!

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.