Szakszuka (shakshuka) znaczy po arabsku „wielki bałagan” i doskonale opisuje to to, co się dzieje na talerzu z tym daniem. Podstawą dania jest aromatyczny sos pomidorowy, a jego zwieńczeniem lekkie jajka. Idealne jajko powinno mieć ścięte białko, ale wciąż lekko płynne żółtko. Jeśli ktoś woli jajka bardziej wysmażone to oczywiście może podsmażać je dłużej.
Składniki na 2 porcje:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- puszka pomidorów
- garść oliwek
- garść kaparów
- sól, pieprz, oregano
- łyżka oleju
Przygotowanie:
🔸Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć.
🔸Dodać pomidory, oliwki i kapary i doprawić do smaku – solą, oregano, jeśli pomidory są bardzo kwaśne można dodać szczyptę sody oczyszczonej. Podsmażyć ok. 3 minuty aż zgęstnieją. Jeśli korzystacie ze świeżych pomidorów, smażcie je trochę dłużej.
🔸Przygotować 4 jajka. Kolejno wbijać je do miseczki, łyżką zrobić dziurę w pomidorowym sosie i wlać tam jajko. Powtórzyć dla wszystkich jajek.
🔸Każde jajko posypać szczyptą soli i pieprzu.
🔸Patelnię przykryć, zmniejszyć ogień. Całość smażyć aż białko z wierzchu całkowicie się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.
🔸Przełożyć na talerz porcję jajek i sosu. Podawać z dobrym pieczywem, posypane jakąś zieleniną!