Kuchnia turecka to nie tylko kebaby. To bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Z moich wakacyjnych wojaży wakacje w Turcji plasują się w czołówce pod względem kulinarnych doznań! Jedną z obowiązkowych pozycji w tureckim menu jest pide. To drożdżowe placki uformowane w kształt łódek (podobne do Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki), wypełnione wyrazistym nadzieniem. Śmiało można nazwać je turecką odpowiedzią na pizzę 🙂 Tureckie pide doskonale sprawdzą się jako kolacja, przekąska, danie na imprezę czy spotkanie w przyjacielskim gronie.
Składniki na 4 porcje:
- 500g mąki pszennej
- 230ml wody
- 120ml mleka
- łyżka cukru
- łyżka oliwy
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
Nadzienie: - 150g mielonej wołowiny
- cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka natki pietruszki
- papryczka chili
Wykonanie:
- Mleko i wodę wymieszać z cukrem, lekko podgrzać. Dodać drożdże i intensywnie zamieszać.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać cały płyn i oliwę, wymieszać.
- Całość przełożyć na blat i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2h).
- Przygotować nadzienie: paprykę, czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, solą, pietruszką i przyprawami.
- Ciasto wyłożyć na blat i lekko odgazować. Podzielić na 4 równe części (lub więcej). Każdy kawałek rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt łódeczki z zawiniętymi brzegami. Do środka nałożyć nadzienie i równomiernie je rozprowadzić.
- Wypełnione łódki zostawić pod przykryciem na drugie wyrastanie, rozgrzać piekarnik.
- Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20 minut.
- Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, skropione sokiem z cytryny.
Doskonale smakują na ciepło, na zimno, można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i odgrzać na suchej patelni.
1 comment
[…] Cilbir to pyszne i sycące jajka po turecku, czyli idealna propozycja na śniadanie. Cilbir jest proste w przygotowaniu, łatwo można przygotować większą ilość porcji. Oprócz pysznych jajek w tym śniadaniu wspaniała jest możliwość wytarcia talerza do czysta jakimś dobrym pieczywem! Jeśli zaciekawi Was kuchnia turecka, spróbujcie również Tureckie pide z pikantnym nadzieniem. […]