fbpx
Strona główna » Pieczywo » Tureckie pide z pikantnym nadzieniem

Tureckie pide z pikantnym nadzieniem

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tureckie pide

Kuchnia turecka to nie tylko kebaby. To bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Z moich wakacyjnych wojaży wakacje w Turcji plasują się w czołówce pod względem kulinarnych doznań! Jedną z obowiązkowych pozycji w tureckim menu jest pide. To drożdżowe placki uformowane w kształt łódek (podobne do Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki), wypełnione wyrazistym nadzieniem. Śmiało można nazwać je turecką odpowiedzią na pizzę 🙂 Tureckie pide doskonale sprawdzą się jako kolacja, przekąska, danie na imprezę czy spotkanie w przyjacielskim gronie.

Składniki na 4 porcje:

  • 500g mąki pszennej
  • 230ml wody
  • 120ml mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli

    Nadzienie:
  • 150g mielonej wołowiny
  • cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka natki pietruszki
  • papryczka chili

Wykonanie:

  • Mleko i wodę wymieszać z cukrem, lekko podgrzać. Dodać drożdże i intensywnie zamieszać.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać cały płyn i oliwę, wymieszać.
  • Całość przełożyć na blat i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2h).
  • Przygotować nadzienie: paprykę, czosnek i cebulę posiekać w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, solą, pietruszką i przyprawami.
  • Ciasto wyłożyć na blat i lekko odgazować. Podzielić na 4 równe części (lub więcej). Każdy kawałek rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt łódeczki z zawiniętymi brzegami. Do środka nałożyć nadzienie i równomiernie je rozprowadzić.
  • Wypełnione łódki zostawić pod przykryciem na drugie wyrastanie, rozgrzać piekarnik.
  • Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec w 180 stopniach przez 20 minut.
  • Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, skropione sokiem z cytryny.

Doskonale smakują na ciepło, na zimno, można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i odgrzać na suchej patelni.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Cilbir, czyli śniadaniowe jajka po turecku | Alicja Ogonowska 13 maja, 2021 - 08:57

[…] Cilbir to pyszne i sycące jajka po turecku, czyli idealna propozycja na śniadanie. Cilbir jest proste w przygotowaniu, łatwo można przygotować większą ilość porcji. Oprócz pysznych jajek w tym śniadaniu wspaniała jest możliwość wytarcia talerza do czysta jakimś dobrym pieczywem! Jeśli zaciekawi Was kuchnia turecka, spróbujcie również Tureckie pide z pikantnym nadzieniem. […]

Odpowiedz