Komu botwinka kojarzy się tylko z wiosenną zupą, temu czas najwyższy na zrewidowanie tego wyobrażenia. Botwinka to bardzo smaczne warzywo które urozmaici niejedno danie. Warto korzystać z wiosennego sezonu na botwinkę. Ja tym razem zdecydowałam się na dodanie botwinki do pysznego, pożywnego curry na bazie czerwonej pasty curry.
Składniki na 2 porcje
- pęczek botwinki (u mnie 3 sztuki)
- 70g czarnej soczewicy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300g kurczaka (w wersji wege wystarczy pominąć)
- puszka mleka kokosowego
- szklanka wody
- Przyprawy: sól, chilli, liście limonki kaffir, łyżeczka czerwonej pasty curry, kurkuma, suszony czosnek, ocet ryżowy, olej
Przepis
- Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, kurkumą, suszonym czosnkiem. Skropić octem ryżowym i zostawić do zamarynowania na ok. godzinę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać kurczaka i również usmażyć.
- Główki botwinki obrać, pokroić w plastry i dodać na patelnię.
- Soczewicę wypłukać, wsypać na patelnię. Całość zalać szklanką wody, dodać łyżeczkę pasty curry, liście kaffiru, sól i chilli do smaku (różne pasty mają różną ostrość i słoność). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
- Dodać posiekane łodygi i liście botwinki, wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku. Gotować jeszcze 4 minuty.
- Podawać z ryżem, kolendrą, skropione sokiem z limonki. Można dorzucić też rzodkiewkę.