fbpx
Strona główna » Kuchnia » Kuchnia azjatycka » Curry z botwinką, czarną soczewicą i kurczakiem

Curry z botwinką, czarną soczewicą i kurczakiem

Dodane przez Alicja Ogonowska
Curry z botwinką

Komu botwinka kojarzy się tylko z wiosenną zupą, temu czas najwyższy na zrewidowanie tego wyobrażenia. Botwinka to bardzo smaczne warzywo które urozmaici niejedno danie. Warto korzystać z wiosennego sezonu na botwinkę. Ja tym razem zdecydowałam się na dodanie botwinki do pysznego, pożywnego curry na bazie czerwonej pasty curry.

Składniki na 2 porcje

  • pęczek botwinki (u mnie 3 sztuki)
  • 70g czarnej soczewicy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g kurczaka (w wersji wege wystarczy pominąć)
  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka wody
  • Przyprawy: sól, chilli, liście limonki kaffir, łyżeczka czerwonej pasty curry, kurkuma, suszony czosnek, ocet ryżowy, olej

Przepis

  • Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, kurkumą, suszonym czosnkiem. Skropić octem ryżowym i zostawić do zamarynowania na ok. godzinę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać kurczaka i również usmażyć.
  • Główki botwinki obrać, pokroić w plastry i dodać na patelnię.
  • Soczewicę wypłukać, wsypać na patelnię. Całość zalać szklanką wody, dodać łyżeczkę pasty curry, liście kaffiru, sól i chilli do smaku (różne pasty mają różną ostrość i słoność). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie.
  • Dodać posiekane łodygi i liście botwinki, wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku. Gotować jeszcze 4 minuty.
  • Podawać z ryżem, kolendrą, skropione sokiem z limonki. Można dorzucić też rzodkiewkę.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.