Tybetańskie pierożki zwane momo to jeden z Waszych ulubionych przepisów, a przynajmniej na Instagramie. Mam nadzieję, że wkrótce zawojuje również bloga!
Pierożki momo są super ponieważ:
– można dać do środka niemalże wszystko
– wyglądają na trudniejsze niż są w rzeczywistości
– dzięki gotowaniu na parze nie trzeba ich dokładnie sklejać, farsz nam nie ucieknie – każdy poradzi sobie ze sklejaniem
– są pyszne!
Z podanej ilości wychodzi ok. 25-30 pierożków momo (w zależności od wielkości). Syta porcja dla 2 osób które mogą podjadać jeszcze na kolację.
Jeśli zostanie Wam trochę farszu, przysmażcie go sobie na patelni i zjedzcie ot tak – pycha!
Czasem do farszu dodaję również ugotowany makaron vermicelli – nitki makaronu ryżowego, pocięte na małe kawałki.
Składniki
Ciasto:
-200ml wrzątku
-250g mąki pszennej
-szczypta soli
Farsz:
-250g mielonego mięsa (najlepiej wołowina lub wieprzowina) lub tofu
-garść pieczarek
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-pół brokuła (lub wszelkie resztki warzywne)
-1 marchewka
-3 cm imbiru
-przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszony czosnek, posiekana kolendra
Przepis na pierożki momo
🔸Mąkę, wrzątek i sól wymieszać łyżką a następnie zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto (uważać, żeby się nie poparzyć!). W razie potrzeby można dosypać trochę mąki.
Składniki w misce Wymieszane składniki Zagniecione ciasto
🔸Odłożyć pod przykryciem na ok. pół godziny.
🔸Marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
🔸Cebulę, czosnek, pieczarki i brokuła drobno pokroić, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju.
🔸Warzywa, surowe mięso i przyprawy wymieszać, najlepiej ugnieść ręką i odstawić na ok. 15 minut do przegryzienia. Można skropić sosem sojowym.
Marchewka z imbirem Wymieszane warzywa Farsz z mięsem
🔸Z ciasta uformować długi wałek a następnie odrywać od niego kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować na kulkę, następnie rozwałkować na cienki, okrągły placek – grubszy na środku, cieńszy po bokach.
Wałek z ciasta Kulki ciasta Rozwałkowana porcja ciasta
🔸Nakładać po 1 łyżce farszu, zlepić ze sobą boki pieroga zostawiając otwór u góry. Można też lepić klasyczny kształt polskich pierogów. Ulepione pierożki wykładać na deskę obsypaną mąką.
🔸Parować w natłuszczonym parowarze lub na sitku wyłożonym ponakłuwanym papierem do pieczenia położonym na garnku z wrzącą wodą (pod przykryciem).
Pierożki w parowarze Pierożki na sitku
🔸W zależności od grubości i wielkości pierogów parować ok. 10-14 minut.
🔸Podawać z sosem sojowym, posypane sezamem i kolendrą.
2 komentarze
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję 🙂
Napisałabym „TAK”, ale lepiej nie wierzyć we wszystko co się przeczyta w Internecie. Najlepiej przekonać się na własnych kubkach smakowych, polecam! 😄