fbpx
Strona główna » Obiady » Tybetańskie pierożki momo

Tybetańskie pierożki momo

Dodane przez Alicja Ogonowska
Pierożki momo

Te tybetańskie pierożki, zwane momo, to jeden z Waszych ulubionych przepisów, przynajmniej na Instagramie. Mam nadzieję, że bloga też zawojuje!

Pierożki są super bo:
– można dać do środka niemalże wszystko
– wyglądają bardziej fancy niż się przygotowują
– dzięki gotowaniu na parze nie trzeba ich dokładnie sklejać, farsz nam nie ucieknie
– są pyszne!

Pierożki momo

Tybetańskie pierożki momo

Te tybetańskie pierożki, zwane momo, to jeden z Waszych ulubionych przepisów, przynajmniej na Instagramie. Mam nadzieję, że bloga też zawojuje! Pierożki są… Obiady Tybetańskie pierożki momo European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Ciasto:
-200ml wrzątku
-250g mąki pszennej
-szczypta soli

Farsz:
-250g mielonego mięsa (najlepiej wołowina lub wieprzowina) lub tofu
-50g makaronu ryżowego vermicelli
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-pół brokuła (lub wszelkie resztki warzywne)
-1 marchewka
-3 cm imbiru
-przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszony czosnek, posiekana kolendra

Przygotowanie

🔸Mąkę, wrzątek i sól wymieszać łyżką a następnie zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto (uważać, żeby się nie poparzyć!). W razie potrzeby można dosypać trochę mąki.
🔸Odłożyć pod przykryciem na ok. pół godziny.
🔸Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić do zmięknięcia.
🔸Cebulę, czosnek i brokuła drobno pokroić, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju.
🔸Marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
🔸Warzywa, surowe mięso, posiekany makaron i przyprawy wymieszać, najlepiej ugnieść ręką i odstawić na ok. 15 minut do przegryzienia. Można skropić sosem sojowym.
🔸Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować na kulkę, następnie rozwałkować na cienki, okrągły placek - grubszy na środku, cieńszy po bokach.
🔸Nakładać po 1 łyżce farszu, zlepić ze sobą boki pieroga zostawiając otwór u góry. Można też lepić klasyczny kształt polskich pierogów.
🔸Parować w natłuszczonym parowarze lub na sitku wyłożonym ponakłuwanym papierem do pieczenia położonym na garnku z wrzącą wodą (pod przykryciem).
🔸W zależności od grubości i wielkości pierogów parować ok. 10-14 minut.
🔸Podawać z sosem sojowym, posypane sezamem i kolendrą.

Uwagi

Z podanej ilości wychodzi ok. 25-30 pierożków (w zależności od wielkości). Syta porcja dla 2 osób które mogą podjadać jeszcze na kolację. Jeśli zostanie Wam trochę farszu, przysmażcie go sobie na patelni i zjedzcie ot tak - pycha!

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.