fbpx
Strona główna » Kuchnia » Kuchnia azjatycka » Makaron stir fry ze szparagami w sosie pomarańczowym

Makaron stir fry ze szparagami w sosie pomarańczowym

Dodane przez Alicja Ogonowska
Makaron stir fry

Spieszmy się kochać szparagi – tak szybko sezon przemija! W tym roku postanowiłam wykorzystać go najlepiej jak potrafię. Oto efekty tego postanowienia – azjatycki stir fry ze szparagami w pomarańczowym sosie. Uwielbiam te dania, które łączą w sobie słodycz, słoność, kwaśność i trochę ostrości. Tę ostatnią warto dostosować do swoich preferencji dodając odpowiednią ilość chilli lub ostrego sosu.

Składniki na 2 porcje:

  • 150g makaronu ryżowego
  • pęczek szparagów
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • papryka
  • garść pieczarek
  • marchewka
  • papryczka chilli
  • olej
    Sos:
  • sok z 2 małych pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego

Przygotowanie

🔸Wcześniej: polędwiczkę pokroić w małe kawałki i zamarynować w łyżce soku z pomarańczy, łyżce sosu sojowego i octu ryżowego. Odłożyć na godzinę.
🔸Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia.
🔸Wszystkie składniki na sos wymieszać.
🔸W woku rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone mięso, papryczkę chilli, usmażyć i odłożyć na bok do miseczki.
🔸Ze szparagów odłamać twarde końcówki, szparagi pokroić na ok. 2 cm kawałki.
🔸W woku na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać łyżkę sosu. Gdy pieczarki zbrązowieją dodać szparagi i pokrojoną w plastry paprykę.
🔸Mieszać smażące się warzywa i stopniowo dolewać więcej sosu. Na koniec dodać pokrojoną we wstążki marchewkę.
🔸Do woka wrzucić mięso, resztę sosu oraz odcedzony, namoczony makaron. Smażyć aż makaron całkiem zmięknie, w razie potrzeby dolać wody lub skropić sokiem sojowym.
🔸Podawać posypane kolendrą i orzeszkamj ziemnymi.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Najlepsze pomysły na prezenty dla miłośników gotowania 5 grudnia, 2021 - 11:53

[…] Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej ucieszy się z prezentu w postaci woka. Wok to rodzaj głębszej patelni która umożliwia wygodne smażenie składników oraz ich intensywne mieszanie w trakcie. Idealnie nadaje się do dań typu stir fry (czyli smaż i mieszaj) z makaronem czy ryżem. Od lat korzystam z woka marki Tefal i jestem z niego bardzo zadowolona.Wok przyda się do przygotowania tego dania: Makaron stir fry ze szparagami w sosie pomarańczowym […]

Odpowiedz