Spieszmy się kochać szparagi – tak szybko sezon przemija! W tym roku postanowiłam wykorzystać go najlepiej jak potrafię. Oto efekty tego postanowienia – azjatycki stir fry ze szparagami w pomarańczowym sosie. Uwielbiam te dania, które łączą w sobie słodycz, słoność, kwaśność i trochę ostrości. Tę ostatnią warto dostosować do swoich preferencji dodając odpowiednią ilość chilli lub ostrego sosu.
Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu ryżowego
- pęczek szparagów
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300g polędwiczki wieprzowej
- papryka
- garść pieczarek
- marchewka
- papryczka chilli
- olej
Sos: - sok z 2 małych pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru
- łyżka octu ryżowego
Przygotowanie
🔸Wcześniej: polędwiczkę pokroić w małe kawałki i zamarynować w łyżce soku z pomarańczy, łyżce sosu sojowego i octu ryżowego. Odłożyć na godzinę.
🔸Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia.
🔸Wszystkie składniki na sos wymieszać.
🔸W woku rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone mięso, papryczkę chilli, usmażyć i odłożyć na bok do miseczki.
🔸Ze szparagów odłamać twarde końcówki, szparagi pokroić na ok. 2 cm kawałki.
🔸W woku na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać łyżkę sosu. Gdy pieczarki zbrązowieją dodać szparagi i pokrojoną w plastry paprykę.
🔸Mieszać smażące się warzywa i stopniowo dolewać więcej sosu. Na koniec dodać pokrojoną we wstążki marchewkę.
🔸Do woka wrzucić mięso, resztę sosu oraz odcedzony, namoczony makaron. Smażyć aż makaron całkiem zmięknie, w razie potrzeby dolać wody lub skropić sokiem sojowym.
🔸Podawać posypane kolendrą i orzeszkamj ziemnymi.
1 comment
[…] Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej ucieszy się z prezentu w postaci woka. Wok to rodzaj głębszej patelni która umożliwia wygodne smażenie składników oraz ich intensywne mieszanie w trakcie. Idealnie nadaje się do dań typu stir fry (czyli smaż i mieszaj) z makaronem czy ryżem. Od lat korzystam z woka marki Tefal i jestem z niego bardzo zadowolona.Wok przyda się do przygotowania tego dania: Makaron stir fry ze szparagami w sosie pomarańczowym […]