Chaczapuri adżarskie to chyba najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej. Jeśli odwiedzicie gruzińską restaurację, to dam sobie rękę uciąć że ta pozycja będzie wyróżniona w menu, zaraz obok chinkali – ale o nich napiszę innym razem.
Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to wytrawne wypieki drożdżowe, uformowane na kształt łódki i wypełnione pysznym nadzieniem. Tradycyjnie wykorzystuje się gruziński ser, ja jednak posiłkowałam się tym, co akurat miałam w lodówce.
Składniki na 4 porcje
- 500g mąki pszennej
- 230ml wody
- 120ml mleka
- łyżka cukru
- łyżka oliwy
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
Nadzienie: - 50g chudego twarogu
- 100g fety
- 2 kulki mozarelli
- garść tartego sera
- 4 jajka (lub po jednym na każdy placek, można pominąć)
Przygotowanie
- Mleko i wodę wymieszać z cukrem, lekko podgrzać. Dodać drożdże i intensywnie zamieszać.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać cały płyn i oliwę, wymieszać.
- Całość przełożyć na blat i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2h).
- Mieszankę serów rozgnieść widelcem.
- Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i lekko odgazować. Podzielić na 4 równe części (lub więcej, podział na 4 da wam ŁODZIE 🤣). Każdy kawałek rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt łódeczki z zawiniętymi brzegami. Do środka nałożyć nadzienie serowe i równomiernie je rozprowadzić.
- Wypełnione łódeczki zostawić pod przykryciem na drugie wyrastanie na czas rozgrzewania piekarnika.
- Brzegi ciasta posmarować np. roztrzepanym jajkiem albo mlekiem i piec w 180 stopniach przez 15 minut. Opcjonalnie po tym czasie na łódeczki można wbić surowe jajko i piec jeszcze przez 5 minut – aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Gruzini dodają jeszcze masło, dla mnie to już za wiele!
- Chaczapuri doskonale smakują na ciepło, na zimno, można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i odgrzać na suchej patelni.
1 comment
[…] pozycji w tureckim menu jest pide. To drożdżowe placki uformowane w kształt łódek (podobne do Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki), wypełnione wyrazistym nadzieniem. Śmiało można nazwać je turecką odpowiedzią na pizzę […]