fbpx
Strona główna » Pieczywo » Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki

Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki

Dodane przez Alicja Ogonowska
Chaczapuri z serem

Chaczapuri adżarskie to chyba najpopularniejsze danie kuchni gruzińskiej. Jeśli odwiedzicie gruzińską restaurację, to dam sobie rękę uciąć że ta pozycja będzie wyróżniona w menu, zaraz obok chinkali – ale o nich napiszę innym razem.

Chaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to wytrawne wypieki drożdżowe, uformowane na kształt łódki i wypełnione pysznym nadzieniem. Tradycyjnie wykorzystuje się gruziński ser, ja jednak posiłkowałam się tym, co akurat miałam w lodówce.

Składniki na 4 porcje

  • 500g mąki pszennej
  • 230ml wody
  • 120ml mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli

    Nadzienie:
  • 50g chudego twarogu
  • 100g fety
  • 2 kulki mozarelli
  • garść tartego sera
  • 4 jajka (lub po jednym na każdy placek, można pominąć)

Przygotowanie

  • Mleko i wodę wymieszać z cukrem, lekko podgrzać. Dodać drożdże i intensywnie zamieszać.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać cały płyn i oliwę, wymieszać.
  • Całość przełożyć na blat i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2h).
  • Mieszankę serów rozgnieść widelcem.
  • Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i lekko odgazować. Podzielić na 4 równe części (lub więcej, podział na 4 da wam ŁODZIE 🤣). Każdy kawałek rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt łódeczki z zawiniętymi brzegami. Do środka nałożyć nadzienie serowe i równomiernie je rozprowadzić.
  • Wypełnione łódeczki zostawić pod przykryciem na drugie wyrastanie na czas rozgrzewania piekarnika.
  • Brzegi ciasta posmarować np. roztrzepanym jajkiem albo mlekiem i piec w 180 stopniach przez 15 minut. Opcjonalnie po tym czasie na łódeczki można wbić surowe jajko i piec jeszcze przez 5 minut – aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Gruzini dodają jeszcze masło, dla mnie to już za wiele!
  • Chaczapuri doskonale smakują na ciepło, na zimno, można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku i odgrzać na suchej patelni.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Tureckie pide z pikantnym nadzieniem | Alicja Ogonowska 9 maja, 2021 - 18:19

[…] pozycji w tureckim menu jest pide. To drożdżowe placki uformowane w kształt łódek (podobne do Chaczapuri adżarskie, czyli gruzińskie przysmaki), wypełnione wyrazistym nadzieniem. Śmiało można nazwać je turecką odpowiedzią na pizzę […]

Odpowiedz