fbpx
Strona główna » Obiady » Ryby » Łosoś pieczony z warzywami i ziemniaczkami

Łosoś pieczony z warzywami i ziemniaczkami

Dodane przez Alicja Ogonowska
Zdjęcie dania

Nie ma chyba dla mnie lepszego obiadu niż pieczona ryba. Jest to dla mnie danie odświętne, typowo weekendowe – taki obiad ciężko spakować do pudełka i zabrać w tygodniu do biura. Robi się go szybko i co najważniejsze – wystarczy jedno naczynie. To również doskonały sposób na wykorzystanie warzyw które upominają się o zjedzenie.

Do podania idealnie pasują chrupiące, pieczone ziemniaczki – pokrojone w kostkę ziemniaki wystarczy parę minut podgotować w osolonej wodzie, a następnie przyprawić ziołami i łyżką skrobii ziemniaczanej i piec równocześnie z łososiem i warzywami.

Zdjęcie dania

Łosoś pieczony z warzywami

Nie ma chyba dla mnie lepszego obiadu niż pieczona ryba. Jest to dla mnie danie odświętne, typowo weekendowe – taki obiad ciężko… Obiady łosoś, obiad, zdrowe jedzenie European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • filet z łososia
  • papryka
  • cukinia
  • marchewka
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • zioła: oregano, tymianek, rozmaryn

Przygotowanie

Łososia wypłukać i osuszyć, natrzeć oliwą, solą, pieprzem cytrynowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Warzywa pokroić w drobną kostkę, przyprawić, skropić oliwą i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć łososia, przykryć plasterkami cytryny. Piec w 180 stopniach przez ok. Pół godziny - można przykryć wierzch folią aluminiową żeby łosoś się za mocno nie przypiekł zanim dojdą warzywa. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Uwagi

Można wykorzystać dowolne warzywa. Wielkość kawałków dostosować do ich twardości - marchewka będzie się piekła dłużej niż np. cukinia.

 

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Pstrąg łososiowy w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami 8 marca, 2021 - 22:09

[…] Nie wiem jak do tego doszło, ale jak dotąd pstrąg łososiowy nie zagościł jeszcze w mojej kuchni. Uwielbiam łososia, uwielbiam pstrąga – to musiało się dobrze skończyć. Ryba ta faktycznie jest połączeniem dwóch innych. Wygląda zupełnie jak łosoś, ale w smaku jednak bliżej jej do pstrąga. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim talerzu. Tym razem zapraszam na wersję z czerwoną pomarańczą. Do dania idealnie pasują niezawodne pieczone ziemniaczki.W następnej kolejności wypróbujcie również przepisu na Łosoś pieczony z warzywami i ziemniaczkami. […]

Odpowiedz