Zupa z dyni to dla mnie jesienny klasyk. Chociaż nie tylko jesienny, bo ja bym tę zupę mogła jeść cały rok! W trakcie sezonu na dynię często robię puree z pieczonej dyni, porcjuję je po ok. 400-600g gram i mrożę w woreczkach strunowych lub słoikach. Dzięki temu kiedy najdzie mnie ochota na dyniowe szaleństwo, mogę sobie na nie pozwolić bez większych przygotować 😁
Jak już zrobicie zapasy puree z dynii, to spróbujcie też Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki !
![Zupa dyniowa Zupa dyniowa](https://alicjaogonowska.pl/storage/2020/09/3444A3F0-BEEB-4FE4-A479-FB53653E9EDA-150x150.jpeg)
Składniki
- 600g puree z dyni (dynię pokroić, usunąć nasiona, piec w 180 stopniach aż zmięknie, obrać ze skórki i zblendować, nadmiar można zamrozić)
- 1L dowolnego bulionu
- 2 duże marchewki
- cebula
- przyprawy: imbir, czosnek suszony, kurkuma, oliwa
- białe pieczywo na grzanki + zioła prowansalskie
- pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie
🔸Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie w dużym garnku.
🔸Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, tarty imbir, suszony czosnek i kurkumę i chwilę podsmażyć.
🔸Całość zalać bulionem i gotować ok. 10-15 min aż marchewka zmięknie.
🔸Dodać puree z dyni, doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Gotować jeszcze chwilę aż całość będzie gorąca.
🔸Zblendować zupę na gładko. Podawać z prażonymi pestkami dynii i słonecznika oraz grzaneczkami.
Grzaneczki:
🔸Białe pieczywo (bułkę, chleb tostowy lub zwykły) pokroić w kostkę, posmażyć na oliwie, posypać solą i ziołami prowansalskimi.
3 komentarze
[…] jak już nakręcicie się na dynię, to polecam również Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie! czy Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z […]
[…] Fanom pysznych zup polecam również Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie! […]
[…] z jesienią kojarzy mi się oczywiście zupa krem z dyni – przepis znajdziecie tutaj – Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie!. Ja sezon na zupy otworzyłam gęstym, sycącym kremem o pięknym kolorze. Główną rolę grają w […]