Galette z pomidorem i cukinią to świetny pomysł na kolację czy przekąskę. Tarty typu galette, zwane też rustykalnymi, to nic innego jak tarty które nie wymagają specjalnej formy. Kruche ciasto wystarczy rozwałkować na kształt okręgu (mniej więcej), na środku ułożyć wybrane składniki i zawinąć brzegi na nadzienie.
Składniki
- 150g mąki pszennej (użyłam 130g zwykłej + 20g pełnoziarnistej)
- 60g zimnego masła
- 1 łyżka zimnej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki tartego sera
- 1 duży pomidor (najlepiej wybrać zwartą odmianę)
- mała cukinia
Przygotowanie
🔸Mąkę wymieszać z solą i oregano, dodać zimne masło i poszatkować je nożem do powstania drobnych kawałków.
🔸Dodać łyżkę wody i tarty ser, ciasto zagnieść na gładką masę, zawinąć w folię i odłożyć na 15 min do lodówki.
🔸Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt mniej więcej okręgu.
🔸Idąc od środka, ułożyć na cieście plastry pomidora i cukinii.
🔸Brzegi tarty zawinąć, aby lekko zachodziły na niedzienie.
🔸Brzegi można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, obsypać sezamem.
🔸Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut aż brzegi będą rumiane.
🔸Podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z suszonym czosnkiem, solą i oregano.
Uwagi
Podane proporcje starczą na 1 sytą porcję lub 2 lekkie
1 comment
[…] Dla fanów wytrawnych smaków polecam również tartę z pomidorem i cukinią – Rustykalna tarta galette z pomidorem i cukinią. […]