Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka wigilijnego stołu. Równie dobrze sprawdzą się jako bezmięsny obiad w każdy inny dzień. Raz na jakiś czas robię większą porcję pierogów, które następnie mrożę. Poniższy przepis jest na ciasto na pierogi z jajkiem.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50-60 sporych sztuk)
Farsz:
-70g suszonych grzybów
-700g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu)
-10 pieczarek
-cebula
-sól, pieprz, olej
🔸Suszone grzyby zalać wodą i namaczać przez kilka godzin lub całą noc.
🔸Namoczone grzyby gotować na małym ogniu ok. 30 min aż całkiem zmiękną.
🔸Kapustę kiszoną opłukać, zalać wodą aż do przykrycia i gotować ok. 40 min – aż zmięknie.
🔸Po ostudzeniu grzyby i kapustę dokładnie odcisnąć z wody (wodę po namaczaniu i gotowaniu grzybków poporcjowałam i zamroziłam, będzie „kostka smaku” do bulionów i sosów) i drobno poszatkować lub zmielić.
🔸Cebulę i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na oleju.
🔸Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto:
-600g mąki pszennej
-3 łyżki masła
-2 jajka
-250ml gorącej wody
-szczypta soli
🔸Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
🔸Wymieszać łyżką z mąką i solą.
🔸Dodać roztrzepane jajka, ugniatać przez kilka minut aż powstanie jednolita masa.
🔸Odłożyć na 30 min pod ściereczkę, żeby nie wyschło.
🔸Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na cieńko, okrągłą foremką lub szklanką wykrawać kółka, na środek kółka dać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić brzegi.
🔸Gotowe pierogi trzymać pod ściereczką, na desce obsypanej mąką.
🔸Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oleju aż będą miękkie, ok. 4 min na partię.