Powitajmy sezon na rozgrzewające, gęste zupy krem. Najbardziej z jesienią kojarzy mi się oczywiście zupa krem z dyni – przepis znajdziecie tutaj – Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie!. Ja sezon na zupy otworzyłam gęstym, sycącym kremem o pięknym kolorze. Główną rolę grają w nim marchewki i czerwona soczewica. Zupa krem z marchewki i soczewicy nie jest trudna w przygotowaniu, możecie ugotować ją na bazie bulionu lub wody (w takim przypadku należy ją mocniej doprawić).
Składniki (4 porcje)
- 2 duże marchewki
- 80g czerwonej soczewicy
- 3cm korzenia imbiru
- 500ml bulionu lub wody
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kurkuma, sól, pieprz
- łyżka oleju
- do podania: jogurt naturalny, słonecznik
*opcjonalnie chilli
Przepis
- Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku podsmażyć cebulę na oleju aż stanie się przezroczysta, dodać czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażyć.
- Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Soczewicę opłukać.
- Do garnka dodać łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę pieprzu i pokrojoną marchewkę. Przesmażyć dwie minuty.
- Dodać opłukaną soczewicę, zalać bulionem lub wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut aż marchewka i soczewica zmiękną.
- Zupę zmiksować blenderem. Dosolić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, pieczywem i ulubionymi pestkami np. ze słonecznikiem.
- Opcjonalnie dodać trochę suszonej papryki chilli, według uznania i tolerancji dla ostrości. Ja dałam jeszcze kleks oleju z pestek dyni.