fbpx
Strona główna » Zupy » Zupa krem z marchewki i soczewicy

Zupa krem z marchewki i soczewicy

Dodane przez Alicja Ogonowska
Zupa krem z marchewki i soczewicy

Powitajmy sezon na rozgrzewające, gęste zupy krem. Najbardziej z jesienią kojarzy mi się oczywiście zupa krem z dyni – przepis znajdziecie tutaj – Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie!. Ja sezon na zupy otworzyłam gęstym, sycącym kremem o pięknym kolorze. Główną rolę grają w nim marchewki i czerwona soczewica. Zupa krem z marchewki i soczewicy nie jest trudna w przygotowaniu, możecie ugotować ją na bazie bulionu lub wody (w takim przypadku należy ją mocniej doprawić).

Składniki (4 porcje)

  • 2 duże marchewki
  • 80g czerwonej soczewicy
  • 3cm korzenia imbiru
  • 500ml bulionu lub wody
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma, sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • do podania: jogurt naturalny, słonecznik
    *opcjonalnie chilli

Przepis

  • Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku podsmażyć cebulę na oleju aż stanie się przezroczysta, dodać czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażyć.
  • Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Soczewicę opłukać.
  • Do garnka dodać łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę pieprzu i pokrojoną marchewkę. Przesmażyć dwie minuty.
  • Dodać opłukaną soczewicę, zalać bulionem lub wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut aż marchewka i soczewica zmiękną.
  • Zupę zmiksować blenderem. Dosolić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego, pieczywem i ulubionymi pestkami np. ze słonecznikiem.
  • Opcjonalnie dodać trochę suszonej papryki chilli, według uznania i tolerancji dla ostrości. Ja dałam jeszcze kleks oleju z pestek dyni.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.