Wraz z obniżeniem temperatur moje ciało częściej woła o ciepłe dania. Francuska zupa cebulowa to idealne danie na jesienny lZupa cebulowa to pyszne i rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na jesienny lub zimowy dzień. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, a jej smak jest wyjątkowy. Zupa cebulowa jest również doskonałym daniem na imprezę, a dodatek grzanek z serem sprawi, że najecie się do syta. Poniższy przepis na zupę cebulową jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością spodoba się Wam i Waszym gościom.
Składniki (4 porcje)
- 1.5l bulionu (dobrze pasuje taki ugotowany z 1-2 goździkami)
- 1kg cebuli (wybierajcie duże cebule które łatwo się obiera)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 200ml białego wytrawnego wina
- ser gruyere lub inny twardy, żółty ser
- do smaku: sól, sos sojowy, pieprz, tymianek
- dowolne pieczywo pokrojone na małe kromki
Zupa cebulowa – przepis
- Cebulę obrać i pokroić w piórka, najlepiej na mandolinie lub ostrym nożem.
Od lat korzystam z mandoliny marki Fiskars (link afiliacyjny do Allegro) – świetnie sprawdza się do szybkiego krojenia cebuli, pieczarek, ogórka, marchewki itd. - Na dużej patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę.
- Smażyć na małym ogniu, często mieszając (nie może się przypalić) przez ok. 30-40 minut. To jest najgorszy punkt przepisu. Polecam puścić sobie do mieszania jakiś serial, to czas Wam zleci. Cebula powinna się skarmelizować i ściemnieć.
- W tym czasie pieczywo posypać serem i przypiec w piekarniku aż ser się roztopi.
- Gdy cebula jest już miękka należy dolać białe wino, a następnie smażyć aż większość płynu odparuje.
- Cebulę dodać do bulionu, zagotować, doprawić do smaku – solą, sosem sojowym, tymiankiem i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
- Podawać z grzankami, posypane dodatkowym serem.
Tradycyjnie zupę cebulową wlewa się do naczynek żaroodpornych i zapieka w piekarniku z grzankami i serem. Moja wersja jest szybsza i prostsza a równie smaczna.