fbpx
Strona główna » Obiady » Risotto z cukinią i kurkami – pyszne i sezonowe

Risotto z cukinią i kurkami – pyszne i sezonowe

Dodane przez Alicja Ogonowska
Risotto z cukinią i kurkami

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i aromatyczne risotto z cukinią i kurkami. To danie to idealne połączenie kremowej konsystencji ryżu oraz intensywnych smaków warzywnych i grzybowych. Gotowanie włoskiego risotto jeszcze nigdy nie było takie przyjemne, satysfakcjonujące i proste. Dowiedz się, jak przygotować to aromatyczne risotto z cukinią i kurkami, które zachwyci Twoje podniebienie.

Czyszczenie kurek

Nikt nie lubi trzasku piasku w zębach podczas jedzenia dania z kurkami. Na szczęście mam na to prosty i niezawodny sposób. Aby szybko i sprawnie oczyścić kurki, wystarczy najpierw obsypać je mąką, a następnie dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Obie czynności należy powtórzyć dwukrotnie. Dzięki temu ziemia i piasek

Składniki (2 porcje) na risotto z cukinią i kurkami

-150g ryżu do risotto
-po 2 łyżki masła i oliwy
-cebula
-litr bulionu
-1/4 szklanki białego wina
-2 ząbki czosnku
-200g kurek
-mała cukinia
-sól, pieprz
-tarty ser
-płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Płatki migdałowe uprażyć z dodatkiem szczypty soli.
  2. Na suchej patelni delikatnie podprażyć ryż.
  3. Na roztopionym maśle i oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
  4. Dodać podprażony ryż i delikatnie go wymieszać w tłuszczu.
  5. Wlać wino i poczekać, aż odparuje.
  6. Bulion zagotować i trzymać go na małym ogniu.
  7. Stopniowo wlewać po 1-2 chochelki bulionu do ryżu, delikatnie mieszając. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję bulionu.

    Równolegle:
  8. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki.
  9. Kurki oczyścić – obsypać mąką i opłukać w zimnej wodzie. Powtórzyć dwa razy. Pokroić na mniejsze kawałki.
  10. Na patelnię z łyżką oleju dodać posiekany czosnek, kurki i szczyptę soli. Smażyć przez kilka minut aż kurki zmiękną i uwolnią nadmiar wilgoci.
  11. Dodać cukinię, lekko posolić i smażyć jeszcze przez około 3-4 minuty, aż cukinia będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca.
  12. Gdy ryż wchłonie większość płynu, dodać podsmażone warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  13. Podawać posypane tartym serem i prażonymi migdałami.

Jesień coraz bliżej, więc wkrótce możesz wypróbować również mojego przepisu na Risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.