Sezon grillowy czas start! Z pewnością nie tylko ja czekałam na dobrą pogodę i jedzenie pod chmurką. Liczę że w przyszłości będę mogła urządzać grille we własnym ogrodzie. Póki co te pyszne sataye z kurczaka z sosem orzechowym zrobiłam na patelni grillowej, choć były już też testy na grillu. Mięso wychodzi soczyste a sos orzechowy idealnie komponuje się z limonką i orientalnymi przyprawami. Danie to popularne jest w Indonezji i Malezji. Nazwa satay oznacza danie z mięsa lub warzyw pokrojonych w kostkę i grillowanych na patyku. Czyli na polskie – szaszłyki! Zdradzę Wam w sekrecie, że jakoś sataye smakują mi bardziej 😂 Z pewnością Wam również zasmakują!
Składniki na 2 duże porcje
-400g mięsa z nogi kurczaka bez kości (lub inne tłuste mięso, piersi mogą wyjść za suche)
-3 ząbki czosnku
-3 cm imbiru
-łyżka oleju
-2 łyżki sosu sojowego
-1/3 szklanki mleka kokosowego
-łyżka cukru
-2 łyżeczki curry
-łyżeczka kurkumy
-1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na sataye z kurczaka z sosem orzechowym
🔸Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.
🔸Mięso pokroić na w miarę równe kawałki i dokładnie wymieszać z marynatą.
🔸Kurczaka odstawić do lodówki na kilka godzin. Powinna to być przynajmniej 1 godzina, mięso można też przygotować dzień wcześniej i marynować przez całą noc. Ja marynowałam 4 godziny.
🔸Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą. Na każdy nabijać ciasno kawałki kurczaka. Wyszło mi 5 szaszłyków.
🔸Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oleju lub grilla. Szaszłyki grillować ok. 20 minut, w trakcie obracając aby się przyrumieniły ze wszystkich stron.
Sos orzechowy
Sos orzechowy:
-3 łyżki masła orzechowego
-łyżeczka cukru
-łyżka sosu sojowego
-sok z 1/2 limonki
-kilka łyżek wody
🔸Wymieszać wszystkie składniki na sos. Wody należy dodać według uznania, tak by sos był lekko lejący.
🔸Nadmiarowy sos szczelnie przykryć i trzymać w lodówce. Z pewnością przyda się do innych dań, np. curry lub jako sos do warzyw.
Podanie
🔸Sataye z kurczaka z sosem orzechowym pysznie smakują z ryżem i warzywami – u mnie była to sałata rzymska, marchewka i ogórek.
🔸Całość polać sosem orzechowym, posypać orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą, skropić sokiem z limonki.
Orzeszki ziemne Kolendra