Marzy Ci się czasem pyszna tarta, ale nie masz formy (do tarty)? Masz formę, ale nie chce Ci się spędzać czasu na wyklejaniu jej ciastem? Nic prostszego, z pomocą przychodzi szybka tarta rustykalna, czyli galette! Tym razem z rabarbarem, jednak możliwości owocowe są praktycznie nieograniczone!
Dla fanów wytrawnych smaków polecam również tartę z pomidorem i cukinią – Rustykalna tarta galette z pomidorem i cukinią.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Nadzienie:
- ok. 200g rabarbaru, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Ciasto:
🔸Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem i masłem.
🔸Całość siekać nożem aż powstaną małe grudki masła, dopiero wtedy dodać wodę, ocet i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut (można też na całą noc, dobry patent na świeżutkie ciasto z samego rana).
Nadzienie:
🔸Rabarbar można chwilę wcześniej zasypać cukrem żeby puścił trochę soku.
🔸Opcjonalnie z powstałego soku, łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżki cukru i dwóch łyżek wody można zagotować słodki kisiel który można wyłożyć na owoce.
🔸Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować na papierze do pieczenia w kształt *w miarę* okręgu.
🔸Na środku ciasta wyłożyć owoce, posypać cukrem.
🔸Brzegi tarty zagiąć żeby nachodziły na owoce, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałowymi.
🔸Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
🔸Podawać z lodami waniliowymi - idealnie równoważą kwasowość rabarbaru.