fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Galette z rabarbarem, czyli szybka tarta rustykalna

Galette z rabarbarem, czyli szybka tarta rustykalna

Dodane przez Alicja Ogonowska

Marzy Ci się czasem pyszna tarta, ale nie masz formy (do tarty)? Masz formę, ale nie chce Ci się spędzać czasu na wyklejaniu jej ciastem? Nic prostszego, z pomocą przychodzi szybka tarta rustykalna, czyli galette! Tym razem z rabarbarem, jednak możliwości owocowe są praktycznie nieograniczone!

Dla fanów wytrawnych smaków polecam również tartę z pomidorem i cukinią – Rustykalna tarta galette z pomidorem i cukinią.

Galette z rabarbarem

Marzy Ci się czasem pyszna tarta, ale nie masz formy (do tarty)? Masz formę, ale nie chce Ci się spędzać czasu na… Ciasta tarta, tarta rustykalna, galette, rabarbar European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki wody

Nadzienie:

  • ok. 200g rabarbaru, obranego i pokrojonego w mniejsze kawałki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Ciasto:

🔸Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem i masłem.
🔸Całość siekać nożem aż powstaną małe grudki masła, dopiero wtedy dodać wodę, ocet i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut (można też na całą noc, dobry patent na świeżutkie ciasto z samego rana).

Nadzienie:

🔸Rabarbar można chwilę wcześniej zasypać cukrem żeby puścił trochę soku.
🔸Opcjonalnie z powstałego soku, łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżki cukru i dwóch łyżek wody można zagotować słodki kisiel który można wyłożyć na owoce.
🔸Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować na papierze do pieczenia w kształt *w miarę* okręgu.
🔸Na środku ciasta wyłożyć owoce, posypać cukrem.
🔸Brzegi tarty zagiąć żeby nachodziły na owoce, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałowymi.
🔸Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
🔸Podawać z lodami waniliowymi - idealnie równoważą kwasowość rabarbaru.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.