fbpx
Strona główna » Desery » Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki

Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki

Dodane przez Alicja Ogonowska
Dyniowy pudding z tapioki

W tym roku mam żelazne postanowienie – nie odpuścić żadnej dyni! Uwielbiam ją za kolor i delikatny smak, który sprawdza się zarówno w deserach jak i daniach wytrawnych. Na pierwszy ogień w tym sezonie idzie dyniowy pudding z tapioki. Kto jeszcze nie próbował tych pysznych kuleczek, ten zdecydowanie powinien nadrobić! Podobne do chia, ale moim zdaniem lepsze. Kuleczki tapioki można bez większych problemów kupić w większych marketach, które posiadają dział z kuchniami świata (np. Auchan) albo w sklepach internetowych.

Przygodę z tapioką polecam zacząć od małych kuleczek – gotuje się je zdecydowanie łatwiej niż te duże. Najważniejsze to wcześniej namoczyć tapiokę, a później podczas gotowania mieszać ją, aby się nie przypaliła.

Tapioka jest lekkostrawna, zdrowa, neutralna w smaku i bezglutenowa. Nic tylko eksperymentować!

Dyniowy pudding z tapioki
Dyniowy pudding z tapioki
Dyniowy pudding z tapioki

Dyniowy pudding z tapioki

W tym roku mam żelazne postanowienie – nie odpuścić żadnej dyni! Uwielbiam ją za kolor i delikatny smak, który sprawdza się zarówno… Desery tapioka, pudding, dynia, pudding z tapioki, dyniowy pudding z tapioki, bez glutenu European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 50g drobnych kulek tapioki
  • 350ml mleka
  • 150g puree z pieczonej dyni
  • sok z 1 pomarańczy
  • cynamon, syrop klonowy, orzechy pekan

Przygotowanie

🔸Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na godzinę do namoczenia.

🔸Po tym czasie tapiokę z mlekiem gotować na małym ogniu ok. 15 minut (kulki są gotowe kiedy są całe przezroczyste), mieszać aby się nie przypaliło. Zostawić na 5 minut. Posłodzić do smaku syropem klonowym.

🔸Puree z dyni wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać szczyptę cynamonu, opcjonalnie syrop klonowy i trochę soku z cytryny.

🔸Do szklanek nałożyć warstwę dyniową, na to nałożyć tapiokę, wierzch udekorować znów dynią, polać syropem klonowym i posypać orzechami pekan.

Uwagi

Deser jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zamiast mleka krowiego można użyć mleka kokosowego lub innego roślinnego.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie! : Alicja Ogonowska 13 września, 2020 - 10:47

[…] już zrobicie zapasy puree z dynii, to spróbujcie też Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki […]

Odpowiedz