fbpx
Strona główna » Kuchnia » Kuchnia azjatycka » Bulgogi – koreańska grillowana wołowina

Bulgogi – koreańska grillowana wołowina

Dodane przez Alicja Ogonowska
Propozycja podania bulgogi

W swoich przepisach bardzo lubię podróżować i sprawdzać ciekawe smaki. Tym razem stanęło na przysmaku kuchni koreańskiej, czyli wołowinie bulgogi. Bulgogi to grillowane cienkie kawałki wołowiny, marynowane w przepysznym sosie. Ta marynata jest obłędna! Zachowuje idealny balans pomiędzy słodkim i słonym smakiem. Danie wymaga odpowiedniego rozplanowania prac, ale ostatecznie w kuchni nie spędza się dużo czasu, a efekt jest przepyszny. Idealnie pasowałoby do tego kimchi, ale ja nie miałam więc zrobiłam sobie koreańską mizerię. Zapraszam do spróbowania.
Tradycyjnie danie to przyrządza się na grillu, ale spokojnie dacie radę na zwykłej patelni. Jeśli macie patelnię grillową – tym lepiej!

Propozycja podania bulgogi

Wołowina bulgogi

W swoich przepisach bardzo lubię podróżować i sprawdzać ciekawe smaki. Tym razem stanęło na przysmaku kuchni koreańskiej, czyli wołowinie bulgogi. Bulgogi to… Kuchnia azjatycka kuchnia koreańska, wołowina, bulgogi, bibimbap European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 400 mięsa wołowego bez kości, np. polędwicy wołowej
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4cm korzenia imbiru
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżka oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • marchewka
  • garść pieczarek
  • ryż
  • 2 jajka
  • zielona cebulka
  • prażony sezam
  • ogórek

Przygotowanie

🔸Mięso pokroić na cieniutkie plasterki - dla ułatwienia można wsadzić je na 30 minut do zamrażarki.
🔸Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na małych oczkach albo również skorzystać z praski.
🔸Wymieszać wszystkie składniki marynaty, wrzucić do niej kawałki mięsa i marynować co najmniej 2 godziny w lodówce - można i przez całą noc. Mięso wyjąć z lodówki ok. pół godziny przed smażeniem aby się lekko ogrzało.
🔸Mięso smażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni - nie całe na raz, żeby mogło się faktycznie usmażyć a nie gotować w wypływającym sosie. Ja poleciałam na dwie patelnie na raz, wok i patelnia grillowa i ta druga sprawdziła się lepiej. Cienkie plastry smażą się dosłownie 2 minuty!

Dodatki:
🔸Marchewka pokrojona w cienkie słupki, podsmażona razem z mięsem
🔸Pieczarki podsmażone z dodatkiem sosu sojowego
🔸Ryż polany resztą sosu ze smażenia i marynaty
🔸Jajko sadzone
🔸Zielona cebulka
🔸Sezam
🔸Koreańska mizeria - cienko pokrojone plasterki ogórka skropione octem ryżowym, sosem sojowym i łyżeczką cukru

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.