fbpx
Strona główna » Obiady » Risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food

Risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food

Dodane przez Alicja Ogonowska

Dyniowej serii ciąg dalszy. Tym razem polecam Wam danie idealne na weekend – risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food! Gwarantuję, że nic Wam tak nie poprawi humoru w brzydki jesienny dzień niż dobry obiad. Warto czasem poświęcić chwilę na mieszanie ryżu (w tym czasie można przygotować wszystkie dodatki!), w zamian on odwdzięczy Wam się pysznym smakiem i niepowtarzalną kremowością! Puree z dyni dodane do bulionu dodaje dyniowego posmaku no i pięknego koloru!

A jak już nakręcicie się na dynię, to polecam również Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie! czy Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki.

Risotto dyniowe

Dyniowej serii ciąg dalszy. Tym razem polecam Wam danie idealne na weekend – risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food! Gwarantuję, że nic… Obiady Risotto, dynia European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  1. 120g ryżu do risotto (arborio)

-cebula

-po 2 łyżki masła i oliwy

-litr bulionu

-400-500g puree z dyni

-szklanka białego wina

-3 ząbki czosnku

-pierś z kurczaka

-marchewka

-4-5 liści kapusty włoskiej

-garść pieczarek

-przyprawy: sól, pieprz, oregano, sos sojowy

Przygotowanie

🔸Puree dyniowe rozpuścić w bulionie, trzymać cały czas na ogniu aby było gorące.

🔸Na suchej patelni podprażyć ryż i odłożyć na bok.

🔸Cebulę drobno posiekać, zeszklić na roztopionym maśle i oliwie.

🔸Dodać ryż, delikatnie mieszać aby cały obtoczył się w tłuszczu.

🔸Na patelnię wlać wino, poczekać aż odparuje, nalać sobie kieliszek do popijania.

🔸Stopniowo wlewać po 1-2 chochelki bulionu i delikatnie mieszać ryż. W miarę jak płyn będzie się wchłaniał należy go dolewać.

W tym czasie:

🔸Pieczarki pokroić na drobne plastry, podsmażyć na oleju, skropić sosem sojowym. Odstawić.

🔸Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Można podlać trochę winem. Odstawić.

🔸Marchewkę pokroić na plasterki, podsmażyć razem z poszatkowaną kapustą, solą i oregano. Podlać chochlą bulionu i smażyć aż oba składniki zmiękną.

🔸Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać wszystkie dodatki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem.

🔸Podawać posypane startym parmezanem i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.