Dyniowej serii ciąg dalszy. Tym razem polecam Wam danie idealne na weekend – risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food! Gwarantuję, że nic Wam tak nie poprawi humoru w brzydki jesienny dzień niż dobry obiad. Warto czasem poświęcić chwilę na mieszanie ryżu (w tym czasie można przygotować wszystkie dodatki!), w zamian on odwdzięczy Wam się pysznym smakiem i niepowtarzalną kremowością! Puree z dyni dodane do bulionu dodaje dyniowego posmaku no i pięknego koloru!
A jak już nakręcicie się na dynię, to polecam również Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie! czy Najlepszy deser na jesień – dyniowy pudding z tapioki.
Składniki
- 120g ryżu do risotto (arborio)
-cebula
-po 2 łyżki masła i oliwy
-litr bulionu
-400-500g puree z dyni
-szklanka białego wina
-3 ząbki czosnku
-pierś z kurczaka
-marchewka
-4-5 liści kapusty włoskiej
-garść pieczarek
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, sos sojowy
Przygotowanie
🔸Puree dyniowe rozpuścić w bulionie, trzymać cały czas na ogniu aby było gorące.
🔸Na suchej patelni podprażyć ryż i odłożyć na bok.
🔸Cebulę drobno posiekać, zeszklić na roztopionym maśle i oliwie.
🔸Dodać ryż, delikatnie mieszać aby cały obtoczył się w tłuszczu.
🔸Na patelnię wlać wino, poczekać aż odparuje, nalać sobie kieliszek do popijania.
🔸Stopniowo wlewać po 1-2 chochelki bulionu i delikatnie mieszać ryż. W miarę jak płyn będzie się wchłaniał należy go dolewać.
W tym czasie:
🔸Pieczarki pokroić na drobne plastry, podsmażyć na oleju, skropić sosem sojowym. Odstawić.
🔸Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, podsmażyć razem z posiekanym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i oregano. Można podlać trochę winem. Odstawić.
🔸Marchewkę pokroić na plasterki, podsmażyć razem z poszatkowaną kapustą, solą i oregano. Podlać chochlą bulionu i smażyć aż oba składniki zmiękną.
🔸Kiedy ryż wchłonie cały płyn dodać wszystkie dodatki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem.
🔸Podawać posypane startym parmezanem i prażonymi płatkami migdałowymi.
1 comment
[…] Jesień coraz bliżej, więc wkrótce możesz wypróbować również mojego przepisu na Risotto dyniowe, czyli jesienne comfort food. […]