Staram się jak mogę żeby nie marnować jedzenia, niestety czasem zdarzy mi się o czymś zapomnieć. Bywa, na szczęście w takiej chwili z pomocą przychodzą zupy! Idealnym przykładem jest ta zupa krem z pieczonej papryki i innych lekko zwiędniętych warzyw. Wystarczy je upiec, wymieszać z bulionem, doprawić i zmiksować. Do zupy warto również dorzucić prażone pestki z dyni lub słonecznika oraz grzaneczki!
Fanom pysznych zup polecam również Zupa z pieczonej dyni, którą pokochacie!
Składniki
- 2 papryki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1-2 lekko zwiędnięte pomidory
- ok. 0.7-1L bulionu
- 2 ziemniaki
- przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, papryka wędzona, papryka chilli
- czerstwy chleb na grzanki
Przygotowanie
🔸Paprykę, cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i piec w 180 stopniach przez 30 minut aż będą miękkie i zarumienione.
🔸Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować.
🔸Warzywa wrzucić do bulionu i zblendować na gładką zupę.
🔸Przyprawić do smaku - ja dorzuciłam też wędzone papryczki adobo, szkoda że zapomniałam jakie są ostre - ratowałam się dodatkiem jogurtu naturalnego!
🔸Podawać z uprażonymi nasionami słonecznika/dyni i grzankami - czerstwy chleb pokroić w kostkę, skropić oliwą, delikatnie posolić i posypać przyprawami. Smażyć na patelni na małym ogniu, cały czas mieszając aż będą zarumienione i chrupiące.