Sernik to klasa sama w sobie, ciasto którego ciężko nie lubić – no chyba, że ma rodzynki. Tym razem prezentuję sernik z masłem orzechowym i gorzką czekoladą na wierzchu – delikatny, kremowy, o lekkim posmaku snickersa.
Sernik jest prosty w przygotowaniu – za spód służą ciasteczka zmiksowane z rozpuszczonym masłem, co znacząco przyspiesza jego przygotowanie. Ilość masła orzechowego można dopasować do własnych preferencji – wystarczy spróbować masy podczas przygotowań.
Jeśli lubicie serniki to zapraszam również do spróbowania sernika z zieloną herbatą matcha!
Składniki
Spód:
- 160g ciasteczek kakaowych
- 80g roztopionego masła
Sernik:
- 500g twarogu sernikowego
- 250g mascarpone
- 4 jajka
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 120g cukru
- 3 łyżki masła orzechowego 100% (może być z kawałkami orzechów)
Polewa:
- 100ml śmietanki 30 lub 36%
- 100g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne
Przygotowanie
Spód:
🔸Ciasteczka rozdrobnić na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
🔸Powstałym mokrym piaskiem wyłożyć dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 170 stopniach.
Sernik:
🔸Wszystkie składniki zmiksować/zblendować na gładką masę, wylać na podpieczony spód i piec w 160 stopniach przez ok. 40 min (góra-dół).
🔸Zostawić w piekarniku do ostudzenia.
Polewa:
🔸Po całkowitym ostygnięciu sernika zagrzać śmietankę, rozpuścić w niej gorzką czekoladę. Powstałą polewą polać wierzch sernika, posypać posiekanymi orzechami ziemnymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Uwagi
Korzystałam z tortownicy o średnicy 21 cm.
1 comment
[…] eksperymentować i czasem coś dobrego mi z tego wychodzi.Miłośnikom sernika polecam również Sernik z masłem orzechowym i czekoladą lub Sernik z zieloną herbatą […]