fbpx
Strona główna » Desery » Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Dodane przez Alicja Ogonowska
Sernik z masłem orzechowym

Sernik to klasa sama w sobie, ciasto którego ciężko nie lubić – no chyba, że ma rodzynki. Tym razem prezentuję sernik z masłem orzechowym i gorzką czekoladą na wierzchu – delikatny, kremowy, o lekkim posmaku snickersa.

Sernik jest prosty w przygotowaniu – za spód służą ciasteczka zmiksowane z rozpuszczonym masłem, co znacząco przyspiesza jego przygotowanie. Ilość masła orzechowego można dopasować do własnych preferencji – wystarczy spróbować masy podczas przygotowań.

Jeśli lubicie serniki to zapraszam również do spróbowania sernika z zieloną herbatą matcha!

Sernik z masłem orzechowym - przekrój
Sernik z masłem orzechowym – przekrój
Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym

Sernik to klasa sama w sobie, ciasto którego ciężko nie lubić – no chyba, że ma rodzynki. Tym razem prezentuję sernik z… Desery sernik, masło orzechowe European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Spód:

  • 160g ciasteczek kakaowych
  • 80g roztopionego masła

Sernik:

  • 500g twarogu sernikowego
  • 250g mascarpone
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 120g cukru
  • 3 łyżki masła orzechowego 100% (może być z kawałkami orzechów)

Polewa:

  • 100ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie

Spód:
🔸Ciasteczka rozdrobnić na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.

🔸Powstałym mokrym piaskiem wyłożyć dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 170 stopniach.

Sernik:
🔸Wszystkie składniki zmiksować/zblendować na gładką masę, wylać na podpieczony spód i piec w 160 stopniach przez ok. 40 min (góra-dół).

🔸Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

Polewa:
🔸Po całkowitym ostygnięciu sernika zagrzać śmietankę, rozpuścić w niej gorzką czekoladę. Powstałą polewą polać wierzch sernika, posypać posiekanymi orzechami ziemnymi i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Uwagi

Korzystałam z tortownicy o średnicy 21 cm.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Słoneczny sernik z marakują - nie tylko na lato! : Alicja Ogonowska 10 listopada, 2020 - 21:04

[…] eksperymentować i czasem coś dobrego mi z tego wychodzi.Miłośnikom sernika polecam również Sernik z masłem orzechowym i czekoladą lub Sernik z zieloną herbatą […]

Odpowiedz