Sernik bardzo nie jesienny, ale kto powiedział, że takie desery można jeść tylko w lecie? Nie ma co czekać do przyszłego roku, kiedy większość marketów oferuje wszystkie składniki – zapraszam na słoneczny sernik z marakują!
Od małego zawsze uwielbiałam sernik, a moja mama do dzisiaj uchodzi w rodzinie za mistrzynię w tej dziedzinie. Poprzeczkę miałam postawioną wysoko, ale lubię eksperymentować i czasem coś dobrego mi z tego wychodzi.
Miłośnikom sernika polecam również Sernik z masłem orzechowym i czekoladą lub Sernik z zieloną herbatą matcha.
Składniki
Spód:
-160g ciasteczek kakaowych (u mnie krakuski)
-80g roztopionego masła
Sernik:
-500g twarogu sernikowego
-250g mascarpone
-4 jajka
-opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
-120g cukru
Polewa:
-170g marakuji w puszce
-łyżeczka żelatyny
-łyżeczka cukru
Przygotowanie
Spód:
🔸Ciasteczka rozdrobnić na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
🔸Powstałym mokrym piaskiem wyłożyć dno tortownicy, dokładnie ubić.
Sernik:
🔸Wszystkie składniki zmiksować/zblendować na gładką masę, wylać na spód i piec w 160 stopniach przez ok. 40 min (góra-dół).
🔸Zostawić w piekarniku do ostudzenia.
Polewa:
🔸Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić do napęcznienia.
🔸W garnuszku zagotować marakuję, dodać łyżeczkę cukru. Zdjąć z palnika, wymieszać z żelatyną.
🔸Ostudzoną polewę wylać na ostudzony sernik, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Uwagi
Korzystałam z tortownicy o średnicy 21 cm.