Jeśli szukacie oryginalnej i pysznej alternatywy dla tradycyjnego tiramisu, to mam dla Was coś specjalnego! Przepis na tiramisu piernikowe to połączenie klasycznego deseru z dodatkiem miękkich, lukrowanych pierniczków oraz aromatycznej przyprawy do piernika. Efekt jest nie tylko smaczny, ale również pięknie pachnący i wyglądający. Przygotowanie tego deseru jest proste i szybkie, a jego smak rozgrzeje każdego zimową porą. Jeśli chcecie przygotować tiramisu piernikowe, zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Tiramisu piernikowe idealnie sprawdzi się jako deser na Boże Narodzenie lub deser na Sylwestra.
Składniki na 4 duże lub 6 zwykłych porcji
- 4 jajka
- 500g mascarpone
- 80g cukru
- szczypta soli
- 30g pierniczków (ja korzystałam z kupnych toruńskich pokrytych lukrem)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150ml mocnej kawy
Przepis na tiramisu piernikowe
- Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.
- Zaparzyć mocną kawę. Dodać do niej łyżeczkę przyprawy do piernika
- Żółtka zmiksować z cukrem i łyżeczką przyprawy do piernika na puszystą, jasną masę.
- Następnie do żółtek delikatnie wmiksować mascarpone.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Przy pomocy szpatułki delikatnie, w 2-3 turach wymieszać białka z żółtkami i mascarpone.
- Pierniczki połamać na mniejsze kawałki, następnie zamoczyć je w kawie i ułożyć w szklance.
- Na warstwę pierniczków nałożyć krem. Powtarzać aż skończą się pierniczki i krem.
- Deser schłodzić w lodówce (lub na balkonie ) przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
- Z wierzchu deser można posypać kakao.