fbpx
Strona główna » Desery » Tiramisu piernikowe – pyszny świąteczny deser

Tiramisu piernikowe – pyszny świąteczny deser

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tiramisu piernikowe

Jeśli szukacie oryginalnej i pysznej alternatywy dla tradycyjnego tiramisu, to mam dla Was coś specjalnego! Przepis na tiramisu piernikowe to połączenie klasycznego deseru z dodatkiem miękkich, lukrowanych pierniczków oraz aromatycznej przyprawy do piernika. Efekt jest nie tylko smaczny, ale również pięknie pachnący i wyglądający. Przygotowanie tego deseru jest proste i szybkie, a jego smak rozgrzeje każdego zimową porą. Jeśli chcecie przygotować tiramisu piernikowe, zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Tiramisu piernikowe idealnie sprawdzi się jako deser na Boże Narodzenie lub deser na Sylwestra.

Składniki na 4 duże lub 6 zwykłych porcji

  • 4 jajka
  • 500g mascarpone
  • 80g cukru
  • szczypta soli
  • 30g pierniczków (ja korzystałam z kupnych toruńskich pokrytych lukrem)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150ml mocnej kawy

Przepis na tiramisu piernikowe

  1. Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Zaparzyć mocną kawę. Dodać do niej łyżeczkę przyprawy do piernika
  3. Żółtka zmiksować z cukrem i łyżeczką przyprawy do piernika na puszystą, jasną masę.
  4. Następnie do żółtek delikatnie wmiksować mascarpone.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  6. Przy pomocy szpatułki delikatnie, w 2-3 turach wymieszać białka z żółtkami i mascarpone.
  7. Pierniczki połamać na mniejsze kawałki, następnie zamoczyć je w kawie i ułożyć w szklance.
  8. Na warstwę pierniczków nałożyć krem. Powtarzać aż skończą się pierniczki i krem.
  9. Deser schłodzić w lodówce (lub na balkonie 😂) przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  10. Z wierzchu deser można posypać kakao.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.