Czy może być coś lepszego niż delikatnie słodkie, kruche, maślane ciasto? Oczywiście że może, jeśli tylko wypełnione jest wspaniałym, słodko kwaśnym nadzieniem! Takie właśnie są te obłędnie wiśniowe babeczki na kruchym cieście. Serdecznie zapraszam do ich wypróbowania, najlepiej od razu z podwójnej porcji. Osoby leniwe lub niecierpliwe mogą pominąć kratkę z ciasta na wierzchu, choć dodaje ona dodatkowego uroku.

Składniki
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 30g cukru pudru
- łyżka octu jabłkowego (lub woda + kilka kropli soku z cytryny)
- małe jajko - odłożyć ok. Łyżeczkę do posmarowania wierzchu babeczek
Nadzienie:
- 300g mrożonych wiśni
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kardamonu
Przygotowanie
🔸Mąkę i cukier przesiać, dodać sól.
🔸Dodać masło i całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki masła.
🔸Dodać ocet, jajko i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
🔸W tym czasie przygotować nadzienie - wiśnie rozgnieść i zagotować z cukrem i kardamonem, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Gotować intensywnie mieszając aż powstanie gęsty kisiel.
🔸6 gniazd foremki do muffinek wykleić ciastem. Pozostałą część ciasta rozwałkować cieńko na desce. Formę do muffinek i deskę z ciastem włożyć na 10 min do zamrażarki. Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
🔸Babeczki wypełnić wiśniami zachowując kawałek odstępu od wierzchu.
🔸Z ciasta na desce wykrawać cieńkie paski, za pomocą noża przenosić je na babeczkę i ułożyć z nich kratkę. Przylepić do brzegu babeczki, nadmiar ciasta odciąć.
🔸Babeczki posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec w 180 stopniach (góra-dół) ok. 18 minut aż wierzch będzie zarumieniony. Ostudzić w foremce, pomagając sobie nożem delikatnie wyciągnąć babeczki.
Uwagi
Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 sztuk.
1 comment
[…] Przedstawiam kolejne wydanie mojego ulubionego ciasta. Jest to tarta na kruchym spodzie z kwaśnym, owocowym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Tym razem pojawia się w wydaniu wiśniowym. Kruche ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce lub zamrozić. Spróbujcie również pysznych babeczek o podobnym smaku – Obłędnie wiśniowe babeczki na kruchym cieście. […]