Tarta cytrynowa to od lat ulubione ciasto mojego męża. Dotąd najczęściej robiłam ją w postaci kruchego ciasta z BARDZO kwaśnym kremem, zwieńczonego słodką bezą. Ta wersja jest łagodniejsza i zasmakuje nie tylko amatorom bardzo kwaśnych smaków.
Składniki na formę o średnicy 24cm:
- 250g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 150g zimnego masła
- łyżka zimnej wody
- łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- szczypta soli
Nadzienie: - sok z 2 dużych cytryn (120ml)
- 100g cukru
- 150ml śmietany 30%
- 3 jajka
Przepis
🔸Mąkę i cukier przesiać, dodać sól.
🔸Dodać masło, całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki.
🔸Dodać wodę, ocet (lub sok z cytryny) i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
🔸Po tym czasie formę do tarty lub tortownicę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.
🔸Nadzienie: śmietankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej cukier. Dodać sok z cytryny i jajka, mocno wymieszać.
🔸Na tartę położyć papier do pieczenia, wsypać obciążenie (np. fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15 minut – na ostatnie 5 minut zdjąć obciążenie.
🔸Nadzienie wylać na spód – jeśli jest spienione to najlepiej zrobić to przez sitko. Piec w 160 stopniach przez 35 minut. Zostawić w piekarniku do ostudzenia. Ciasto schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
🔸Podawać z dodatkiem świeżych owoców.