fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Tarta cytrynowa ze świeżymi owocami

Tarta cytrynowa ze świeżymi owocami

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to od lat ulubione ciasto mojego męża. Dotąd najczęściej robiłam ją w postaci kruchego ciasta z BARDZO kwaśnym kremem, zwieńczonego słodką bezą. Ta wersja jest łagodniejsza i zasmakuje nie tylko amatorom bardzo kwaśnych smaków.

Składniki na formę o średnicy 24cm:

  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli
    Nadzienie:
  • sok z 2 dużych cytryn (120ml)
  • 100g cukru
  • 150ml śmietany 30%
  • 3 jajka

Przepis

🔸Mąkę i cukier przesiać, dodać sól.
🔸Dodać masło, całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki.
🔸Dodać wodę, ocet (lub sok z cytryny) i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
🔸Po tym czasie formę do tarty lub tortownicę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.
🔸Nadzienie: śmietankę lekko podgrzać i rozpuścić w niej cukier. Dodać sok z cytryny i jajka, mocno wymieszać.
🔸Na tartę położyć papier do pieczenia, wsypać obciążenie (np. fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15 minut – na ostatnie 5 minut zdjąć obciążenie.
🔸Nadzienie wylać na spód – jeśli jest spienione to najlepiej zrobić to przez sitko. Piec w 160 stopniach przez 35 minut. Zostawić w piekarniku do ostudzenia. Ciasto schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.
🔸Podawać z dodatkiem świeżych owoców.

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.