fbpx
Strona główna » Obiady » Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem

Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem

Dodane przez Alicja Ogonowska
Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem

Jeden z moich ulubionych obiadów z cyklu „czyszczenie lodówki w stylu azjatyckim” – tym razem dobór przypraw skręca trochę w stronę Tajlandii. Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem to świetny sposób na wykorzystanie tego co akurat macie pod ręką – kurczaka można śmiało zastąpić indykiem, wołowiną, wieprzowiną czy tofu.

Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem

Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem

Jeden z moich ulubionych obiadów z cyklu „czyszczenie lodówki w stylu azjatyckim” – tym razem dobór przypraw skręca trochę w stronę Tajlandii.… Obiady Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 200g makaronu ryżowego
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • dowolne warzywka - w moim przypadku pół główki brokuła, papryka
  • duużo kiełków do posypania
  • sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, woda, ostry sos

Przygotowanie

🔸Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
🔸W rozgrzanym woku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
🔸Wymieszać wszystkie składniki na sos - ma być słony (sos rybny lub od biedy sojowy), lekko kwaśny (ocet lub limonka/cytryna), słodki (cukier) i pikantny (dowolny ostry sos).
🔸Do woka dorzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i kilka łyżek sosu, podsmażyć.
🔸Dodać pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, smażyć całość aż zmiękną.
🔸Na koniec wlać resztę sosu, dodać odcedzony makaron i smażyć aż makaron wpije większość płynu.
🔸Podawać obficie posypane świeżymi kiełkami.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.