Jeden z moich ulubionych obiadów z cyklu „czyszczenie lodówki w stylu azjatyckim” – tym razem dobór przypraw skręca trochę w stronę Tajlandii. Makaron po tajsku z warzywami i kurczakiem to świetny sposób na wykorzystanie tego co akurat macie pod ręką – kurczaka można śmiało zastąpić indykiem, wołowiną, wieprzowiną czy tofu.
Składniki
- pierś z kurczaka
- 200g makaronu ryżowego
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- dowolne warzywka - w moim przypadku pół główki brokuła, papryka
- duużo kiełków do posypania
- sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet ryżowy, woda, ostry sos
Przygotowanie
🔸Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
🔸W rozgrzanym woku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
🔸Wymieszać wszystkie składniki na sos - ma być słony (sos rybny lub od biedy sojowy), lekko kwaśny (ocet lub limonka/cytryna), słodki (cukier) i pikantny (dowolny ostry sos).
🔸Do woka dorzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i kilka łyżek sosu, podsmażyć.
🔸Dodać pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, smażyć całość aż zmiękną.
🔸Na koniec wlać resztę sosu, dodać odcedzony makaron i smażyć aż makaron wpije większość płynu.
🔸Podawać obficie posypane świeżymi kiełkami.