fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Tarta z wiśniami i bezą, idealna na podwieczorek

Tarta z wiśniami i bezą, idealna na podwieczorek

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tarta z wiśniami

Przedstawiam kolejne wydanie mojego ulubionego ciasta. Jest to tarta na kruchym spodzie z kwaśnym, owocowym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Tym razem pojawia się w wydaniu wiśniowym. Kruche ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce lub zamrozić. Spróbujcie również pysznych babeczek o podobnym smaku – Obłędnie wiśniowe babeczki na kruchym cieście.

W przepisie korzystam z formy o średnicy 28 cm.

Propozycja podania tarty
Propozycja podania tarty
Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami i bezą

Przedstawiam kolejne wydanie mojego ulubionego ciasta. Jest to tarta na kruchym spodzie z kwaśnym, owocowym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Tym razem pojawia… Ciasta tarta, wiśnie, beza, tarta z wiśniami European Wydrukuj
Porcje: 12 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Spód:
-300g mąki
-190g zimnego masła
-2 łyżki zimnej wody + łyżka octu jabłkowego
-30g cukru pudru
-szczypta soli

Beza:
-3 białka
-160g drobnego cukru
-szczypta soli
-łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wiśnie:
-400g mrożonych wiśni
-1-2 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki kardamonu
-łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Spód:
🔸Do mąki dodać masło, cukier i sól, posiekać masło na drobne kawałki, na koniec dodać 3 łyżki płynu i zagnieść na gładką masę.
🔸Odstawić ciasto do lodówki na 15 min a następnie wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać i przełożyć do zamrażarki na kolejne 15 min.
🔸Piec z obciążeniem w 180 stopniach przez 15 min, potem zdjąć obciążenie i dopiec parę minut na złoty kolor. Lekko wystudzić.

Beza:
🔸Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając.
🔸Pod koniec ubijania (ma powstać sztywna, błyszcząca piana) dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać.

Wiśnie:
🔸Wiśnie zagotować z dodatkiem cukru, kardamonu i mąki ziemniaczanej do powstania gęstego kisielu.
🔸Wyłożyć na kruchy spód, na to wyłożyć (łyżką lub rękawem cukierniczym) bezę.
🔸Piec przez 10 minut w 160 stopniach na trybie góra dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termoobieg) i piec jeszcze 20 minut.
🔸Rozkroić po ostudzeniu, aby owoce lekko stężały.

Uwagi

Przepis na formę o średnicy ok. 28 cm.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.