Przedstawiam kolejne wydanie mojego ulubionego ciasta. Jest to tarta na kruchym spodzie z kwaśnym, owocowym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Tym razem pojawia się w wydaniu wiśniowym. Kruche ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce lub zamrozić. Spróbujcie również pysznych babeczek o podobnym smaku – Obłędnie wiśniowe babeczki na kruchym cieście.
W przepisie korzystam z formy o średnicy 28 cm.
Składniki
Spód:
-300g mąki
-190g zimnego masła
-2 łyżki zimnej wody + łyżka octu jabłkowego
-30g cukru pudru
-szczypta soli
Beza:
-3 białka
-160g drobnego cukru
-szczypta soli
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wiśnie:
-400g mrożonych wiśni
-1-2 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki kardamonu
-łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód:
🔸Do mąki dodać masło, cukier i sól, posiekać masło na drobne kawałki, na koniec dodać 3 łyżki płynu i zagnieść na gładką masę.
🔸Odstawić ciasto do lodówki na 15 min a następnie wykleić nim formę do tarty, ponakłuwać i przełożyć do zamrażarki na kolejne 15 min.
🔸Piec z obciążeniem w 180 stopniach przez 15 min, potem zdjąć obciążenie i dopiec parę minut na złoty kolor. Lekko wystudzić.
Beza:
🔸Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając.
🔸Pod koniec ubijania (ma powstać sztywna, błyszcząca piana) dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać.
Wiśnie:
🔸Wiśnie zagotować z dodatkiem cukru, kardamonu i mąki ziemniaczanej do powstania gęstego kisielu.
🔸Wyłożyć na kruchy spód, na to wyłożyć (łyżką lub rękawem cukierniczym) bezę.
🔸Piec przez 10 minut w 160 stopniach na trybie góra dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termoobieg) i piec jeszcze 20 minut.
🔸Rozkroić po ostudzeniu, aby owoce lekko stężały.
Uwagi
Przepis na formę o średnicy ok. 28 cm.