fbpx
Strona główna » Desery » Crème brûlée – pyszny i elegancki deser

Crème brûlée – pyszny i elegancki deser

Dodane przez Alicja Ogonowska
Crème brûlée

Kto z nas nigdy stanął przed problemem – co zrobić z nadmiarem żółtek? Najczęściej sytuacja ta pojawia się po przygotowaniu bezy lub innej potrawy wymagającej dużej ilości białek. Z pomocą przychodzi przepis na crème brûlée. Ten elegancko brzmiący deser to po prostu zapieczony waniliowy krem na bazie śmietanki i żółtek. Jego charakterystycznym elementem jest skorupka ze skarmelizowanego cukru. Nie ma nic przyjemniejszego niż rozbicie górnej warstwy i spróbowanie delikatnego wnętrza.

Do przygotowania crème brûlée najlepiej sprawdzą się okrągłe, niskie naczynka, na przykład ramekiny czy kokilki. Można też skorzystać ze szklanych słoiczków. Warto również zachować sobie naczynka po kupnym crème brûlée, one również sprawdzą się doskonale. Przy przygotowaniu ważne jest, aby nie piec deseru w zbyt wysokiej temperaturze. W przeciwnym wypadku góra może się za mocno ściąć i mieć jajeczny posmak. Deser po schłodzeniu w lodówce powinien być kremowy.

Crème brûlée

Crème brûlée

Kto z nas nigdy stanął przed problemem – co zrobić z nadmiarem żółtek? Najczęściej sytuacja ta pojawia się po przygotowaniu bezy lub… Desery deser, crème brûlée European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 3 żółtka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu/aromatu waniliowego (możecie też użyć cukru wanilinowego zamiast zwykłego)
  • cukier do skarmelizowania

Przygotowanie

🔸Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią. Lekko ostudzić.
🔸Żółtka umieścić w garnuszku lub misce i wymieszać trzepaczką lub mikserem na małym obrotach. Stopniowo dolewać śmietankę, cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
🔸Masę rozlać przez sitko (aby pozbyć się ewentualnych grudek czy piany) do dwóch niskich słoiczków lub naczynek żaroodpornych.
🔸Piec w 100 stopniach przez 45-50 minut. Masa powinna być ścięta, ale nie przypieczona.
🔸Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
🔸Przed podaniem posypać z wierzchu cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika. Ale to jest frajda! Nie trzeba mieć specjalnego cukierniczego, taki zwykły palnik gazowy też się sprawdzi, należy tylko uważać żeby nie przypalić cukru.
🔸Alternatywnie można deser umieścić w piekarniku tuż pod grzałką z włączoną opcją grill.

Uwagi

Jeśli nie macie palnika, możecie deser posypać cukrem i umieścić w piekarniku tuż pod grzałką z włączoną opcją grill.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.