fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Tarta tiramisu mocno czekoladowa

Tarta tiramisu mocno czekoladowa

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tarta tiramisu

Tarta tiramisu to moja wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru tiramisu. Kruchy kakaowy spód, warstwa czekolady i obłędnie kakaowy krem – tak obłędny, że bez wylizania miski się nie obejdzie!

Prace nad tartą najlepiej rozłożyć na 2 dni – dzień wcześniej przygotować i ostudzić spód oraz krem czekoladowy. Po nocy w lodówce kruche ciasto lekko przegryzie się z kremem. Warstwę kawową najlepiej przygotować w dniu podania, dzięki temu nie ryzykujemy rozciapciania pięknych wzorków.

Jeśli macie ochotę na klasyczne tiramisu, zapraszam do zapoznania się z przepisem: Tiramisu

Propozycja podania
Propozycja podania

Składniki na formę o średnicy 21-23 cm

Spód:

  • 185g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • 40g cukru pudru
  • 120g zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • łyżka zimnej wody

Krem czekoladowy:

  • 200g mascarpone
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru

Krem kawowy:

  • 300g mascarpone
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kawy zmielonej na pył lub kawy rozpuszczalnej
  • szczypta sól
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  • Kruchy spód: mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól. Masło i całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki. Dodać wodę, ocet i szybko zagnieść ciasto.
  • Formę do tarty lub tortownicę wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.
  • Na tartę położyć papier do pieczenia, wysypać obciążenie (np. fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15-20 min – na ostatnie 5 min zdjąć obciążenie. Spód ostudzić.
  • Krem czekoladowy: czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej – miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała powierzchni wody. Dodać cukier i mieszać aż czekolada się rozpuści.
  • Gdy czekolada lekko przestygnie, ale będzie wciąż płynna, zmiksować ją z mascarpone.
  • Powstały krem czekoladowy wyłożyć na kruchy spód, przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
  • Krem kawowy: jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
  • Przygotować kawę – można użyć kawy rozpuszczalnej albo bardzo drobno zmielić zwykłą mieloną kawę. Ja skorzystałam z blendera w którym zwykle mielę migdały na mąkę migdałową. Drobno zmielona kawa osadziła się na ściankach blendera, więc przesiałam ją przez sitko. Lekko wyczuwalne drobinki kawy nie przeszkadzają – to dodatkowy atut!
  • Żółtka zmiksować z cukrem i kawą na puszystą masę. Na małych obrotach miksera wmiksować mascarpone.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. W 2 turach delikatnie wmieszać białka do masy kawowej.
  • Krem kakaowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać kółka na całej powierzchni tarty. Można oczywiście wyłożyć go łyżką, ale stracimy na efekcie. Warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty!
  • Wierzch tarty posypać kakao.

    Przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
Tarta przed pokrojeniem
Tarta przed pokrojeniem

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

2 komentarze

Aleks.m 7 listopada, 2021 - 15:17

Boska! Będę próbować w najbliższym czasie w wersji bez glutenu 🧡 zupełnie zapomniałam już jak smakuje tiramisu… chyba dlatego że jest relatywnie pracochłonne ale za to jaka satysfakcja ! 😁

Odpowiedz
Alicja Ogonowska 9 listopada, 2021 - 11:05

Aby zrobić wersję bezglutenową, najłatwiej będzie Ci zastąpić kruchy spód gotowymi ciastkami kakaowymi bez glutenu zmiksowanymi z rozpuszczonym masłem. Nawet nie musisz tego podpiekać, wystarczy że ułożysz w foremce i schłodzisz a na to dasz krem czekoladowy. Reszta warstw nie ma glutenu 🙂

Odpowiedz