Tarta tiramisu to moja wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru tiramisu. Kruchy kakaowy spód, warstwa czekolady i obłędnie kakaowy krem – tak obłędny, że bez wylizania miski się nie obejdzie!
Prace nad tartą najlepiej rozłożyć na 2 dni – dzień wcześniej przygotować i ostudzić spód oraz krem czekoladowy. Po nocy w lodówce kruche ciasto lekko przegryzie się z kremem. Warstwę kawową najlepiej przygotować w dniu podania, dzięki temu nie ryzykujemy rozciapciania pięknych wzorków.
Jeśli macie ochotę na klasyczne tiramisu, zapraszam do zapoznania się z przepisem: Tiramisu
Składniki na formę o średnicy 21-23 cm
Spód:
- 185g mąki pszennej
- 15g kakao
- 40g cukru pudru
- 120g zimnego masła
- szczypta soli
- łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- łyżka zimnej wody
Krem czekoladowy:
- 200g mascarpone
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
Krem kawowy:
- 300g mascarpone
- 50g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki kawy zmielonej na pył lub kawy rozpuszczalnej
- szczypta sól
- kakao do posypania
Przygotowanie
- Kruchy spód: mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól. Masło i całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki. Dodać wodę, ocet i szybko zagnieść ciasto.
- Formę do tarty lub tortownicę wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.
- Na tartę położyć papier do pieczenia, wysypać obciążenie (np. fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15-20 min – na ostatnie 5 min zdjąć obciążenie. Spód ostudzić.
- Krem czekoladowy: czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej – miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą, tak aby miska nie dotykała powierzchni wody. Dodać cukier i mieszać aż czekolada się rozpuści.
- Gdy czekolada lekko przestygnie, ale będzie wciąż płynna, zmiksować ją z mascarpone.
- Powstały krem czekoladowy wyłożyć na kruchy spód, przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
- Krem kawowy: jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek.
- Przygotować kawę – można użyć kawy rozpuszczalnej albo bardzo drobno zmielić zwykłą mieloną kawę. Ja skorzystałam z blendera w którym zwykle mielę migdały na mąkę migdałową. Drobno zmielona kawa osadziła się na ściankach blendera, więc przesiałam ją przez sitko. Lekko wyczuwalne drobinki kawy nie przeszkadzają – to dodatkowy atut!
- Żółtka zmiksować z cukrem i kawą na puszystą masę. Na małych obrotach miksera wmiksować mascarpone.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. W 2 turach delikatnie wmieszać białka do masy kawowej.
- Krem kakaowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać kółka na całej powierzchni tarty. Można oczywiście wyłożyć go łyżką, ale stracimy na efekcie. Warto poświęcić te dodatkowe 3 minuty!
- Wierzch tarty posypać kakao.
Przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
2 komentarze
Boska! Będę próbować w najbliższym czasie w wersji bez glutenu 🧡 zupełnie zapomniałam już jak smakuje tiramisu… chyba dlatego że jest relatywnie pracochłonne ale za to jaka satysfakcja ! 😁
Aby zrobić wersję bezglutenową, najłatwiej będzie Ci zastąpić kruchy spód gotowymi ciastkami kakaowymi bez glutenu zmiksowanymi z rozpuszczonym masłem. Nawet nie musisz tego podpiekać, wystarczy że ułożysz w foremce i schłodzisz a na to dasz krem czekoladowy. Reszta warstw nie ma glutenu 🙂