fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Dodane przez Alicja Ogonowska
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to pyszne i zdrowe danie, które doskonale sprawdzi się jako deser lub przekąska. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a dzięki dodatkowi marchewki jest także bardzo zdrowe. W moim przepisie znajdziecie wszystkie potrzebne składniki oraz instrukcję krok po kroku, jak przygotować ciasto marchewkowe. Z pewnością stanie się ono ulubionym daniem całej rodziny. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto marchewkowe!

Poniższy przepis na ciasto marchewkowe przygotowany został dla blaszki o wymiarach 20×24 cm. Na końcu przepisu znajdziesz informację jak w prosty sposób poradzić sobie, jeśli Twoja blaszka jest za duża.

Składniki na formę ok. 20×24 cm

  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • szczypta wanilii
  • 200g mąki
  • 250g marchewki (2 zwykłe lub 1 duża)
  • 150ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie, choć polecam)
  • 2 garści orzechów (u mnie nerkowce)
  • skórka z 1/2 pomarańczy

    Krem
  • 100g serka kremowego (Łaciaty, Philadelphia itp.)
  • 20g cukru pudru
  • 30g masła
  • łyżka soku z pomarańczy

Przepis na ciasto marchewkowe

🔸Jajka wyjąć z lodówki i ogrzać lub włożyć do miseczki z ciepłą wodą na kilka minut.
🔸Jaja zmiksować z cukrem i szczyptą wanilii do powstania puszystej, jasnej masy.
🔸Do masy wlać olej i ponownie zmiksować.
🔸Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
🔸Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do misy z resztą składników. Dokładnie wymieszać łyżką, nie miksować.
🔸Pomarańczę wyparzyć i dokładnie umyć, zetrzeć skórkę z połowy i drobno posiekać.
🔸Dodać posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy i marchewkę, wymieszać.
🔸Formę o wymiarach ok. 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na grubość ok. 3-4 cm.
🔸Piec przez 25 min w 170 st., tryb góra-dół do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

🚨TRIK: gdy Wasza forma jest za duża, zagnijcie papier i wsypcie na blaszkę fasolę/groch. Łączenie z papierem można wzmocnić folią aluminiową. Wasza forma się zmniejszy, a ciasto dalej będzie w ryzach.

Sposób na za dużą formę
Sposób na za dużą formę

KREM:
🔸Masło zmiksować z cukrem pudrem.
🔸Dodać serek kremowy i sok z pomarańczy, ponownie zmiksować aby nie było grudek. Można dodać więcej soku.
🔸Ciasto posmarować kremem, posypać orzechami np. pistacjami.
🔸Przechowywać w lodówce, ciasto będzie świeże i wilgotne nawet kilka dni!

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.