Kiedy Mama zadzwoniła do mnie że ma w ogródku pełno kwiatów cukinii i czy nie chciałabym ich „na insta” – nie pozostało mi nic innego jak wsiąść na rower i popedałować do rodziców po te cuda! Faszerowane kwiaty cukinii, wypełnione serkiem, zapieczone pod posypką z kolejnego sera – pycha! Próbowaliście kiedyś?
![Faszerowane kwiaty cukinii Faszerowane kwiaty cukinii](https://alicjaogonowska.pl/storage/2020/07/C274E7BD-298C-4EA3-9C86-045E0EAF9273-150x150.jpg)
Składniki
- kilkanaście kwiatów cukinii
- 150g chudego twarogu
- 100g fety
- pieprz, oregano
- tarty żółty ser
Przygotowanie
🔸Kwiaty cukinii delikatnie umyć i osuszyć, lub jeśli mamy je ze sprawdzonego źródła - wystarczy otrzepać z nieproszonych lokatorów.
🔸Z wnętrza usunąć pręciki.
🔸Twaróg wymieszać z fetą, doprawić do smaku oregano i świeżo mielonym pieprzem.
🔸Każdy kwiat faszerować nadzieniem. Polecam przeprosić się z jakąś wyciskaczką czy rękawem cukierniczym, bo kwiaty są delikatne i łyżką się zajedziecie 😂 Skorzystałam z takiej samej wyciskaczem jak na zapisanych story z robienia churrosów - nadzienie jest gęste!
🔸Kwiaty ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać hojnie żółtym serem i zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut - aż ser się rozpuści.