Co zrobić z żółtek? Ten problem zwykle pojawia się po przygotowaniu dania które wykorzystuje same białka, np. bezy czy kokosanek. Crema catalana, czyli po naszemu krem kataloński, to pyszny deser wywodzący się z Hiszpanii. Na pierwszy rzut oka może wydawać się podobny do francuskiego crème brûlée, przede wszystkim ze względu na skorupkę z karmelizowanego cukru. Crema catalana w porównaniu do swojego francuskiego kuzyna nie wymaga użycia śmietanki, a samego mleka. Nie trzeba go również piec, budyniową konsystencję uzyskuje się poprzez zagotowanie mleka z dodatkiem skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej. Dodatkowo crema catalana zachwyca pięknym, cynamonowo-cytrusowym aromatem.
Innym sposobem na wykorzystanie żółtek jest przygotowanie wspomnianego wcześniej Crème brûlée – pyszny i elegancki deser.
Składniki na 4 porcje
- 500ml mleka
- laska cynamonu
- skórka z 1/2 pomarańczy
- skórka z 1/2 cytryny
- 50g cukru
- 4 żółtka
- 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
- brązowy cukier do posypania
Przepis na crema catalana
- Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Zdjąć skórkę z połowy każdego owocu – w formie dużego kawałka.
- W garnku umieścić mleko, laskę cynamonu i skórki z cytrusów. Zagotować i odstawić pod przykryciem na około 30 minut aby mleko naciągnęło smaku.
- W osobnej misce wymieszać cukier, żółtka i mąkę ziemniaczaną.
- Wyjąć z mleka cynamon i skórki, w razie potrzeby przelać przez sitko. Mleko umieścić na małym ogniu i dodać do niego żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Całość podgrzewać, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć garnek z ognia. Masę przelać do 4 słoiczków/kokilek, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
- Desery schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
- Desery wyjąć z lodówki kilka minut przez podaniem. Wierzch posypać brązowym cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika*.
*Specjalne palniki cukiernicze są dosyć drogie, ja korzystam ze zwykłego palnika gazowego na kartusze, koszt kilkanaście złotych na allegro.
1 comment
[…] Coś dla miłośników tego prostego, ale jak pysznego deseru. Palniki do creme brulee można dostać już za 30 kilka złotych, chociaż ceny niektórych sięgają nawet +100zł. Osobiście jestem fanką zwykłych palników gazowych z podłączanymi butlami – jest to wygodniejsze niż napełnianie palniczków gazem do zapalniczek. Zdradzę Wam sekret – palnik świetnie nadaje się też do opalania brzegów pizzy czy bezy.Przepis na creme brulee znajdziecie tutaj Crème brûlée – pyszny i elegancki deser.Polecam również jego hiszpańską siostrę Crema catalana – hiszpański deser. […]