fbpx
Strona główna » Desery » Crema catalana – hiszpański deser

Crema catalana – hiszpański deser

Dodane przez Alicja Ogonowska
Crema catalana

Co zrobić z żółtek? Ten problem zwykle pojawia się po przygotowaniu dania które wykorzystuje same białka, np. bezy czy kokosanek. Crema catalana, czyli po naszemu krem kataloński, to pyszny deser wywodzący się z Hiszpanii. Na pierwszy rzut oka może wydawać się podobny do francuskiego crème brûlée, przede wszystkim ze względu na skorupkę z karmelizowanego cukru. Crema catalana w porównaniu do swojego francuskiego kuzyna nie wymaga użycia śmietanki, a samego mleka. Nie trzeba go również piec, budyniową konsystencję uzyskuje się poprzez zagotowanie mleka z dodatkiem skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej. Dodatkowo crema catalana zachwyca pięknym, cynamonowo-cytrusowym aromatem.

Innym sposobem na wykorzystanie żółtek jest przygotowanie wspomnianego wcześniej Crème brûlée – pyszny i elegancki deser.

Składniki na 4 porcje

  • 500ml mleka
  • laska cynamonu
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 50g cukru
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • brązowy cukier do posypania

Przepis na crema catalana

  • Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć. Zdjąć skórkę z połowy każdego owocu – w formie dużego kawałka.
  • W garnku umieścić mleko, laskę cynamonu i skórki z cytrusów. Zagotować i odstawić pod przykryciem na około 30 minut aby mleko naciągnęło smaku.
  • W osobnej misce wymieszać cukier, żółtka i mąkę ziemniaczaną.
  • Wyjąć z mleka cynamon i skórki, w razie potrzeby przelać przez sitko. Mleko umieścić na małym ogniu i dodać do niego żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • Całość podgrzewać, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu zdjąć garnek z ognia. Masę przelać do 4 słoiczków/kokilek, przykryć folią spożywczą i ostudzić.
  • Desery schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
  • Desery wyjąć z lodówki kilka minut przez podaniem. Wierzch posypać brązowym cukrem i skarmelizować go za pomocą palnika*.

    *Specjalne palniki cukiernicze są dosyć drogie, ja korzystam ze zwykłego palnika gazowego na kartusze, koszt kilkanaście złotych na allegro.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.