fbpx
Strona główna » Obiady » Pstrąg łososiowy w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami

Pstrąg łososiowy w pomarańczach z pieczonymi ziemniaczkami

Dodane przez Alicja Ogonowska
Pstrąg łososiowy

Nie wiem jak do tego doszło, ale jak dotąd pstrąg łososiowy nie zagościł jeszcze w mojej kuchni. Uwielbiam łososia, uwielbiam pstrąga – to musiało się dobrze skończyć. Ryba ta faktycznie jest połączeniem dwóch innych. Wygląda zupełnie jak łosoś, ale w smaku jednak bliżej jej do pstrąga. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim talerzu. Tym razem zapraszam na wersję z czerwoną pomarańczą. Do dania idealnie pasują niezawodne pieczone ziemniaczki.
W następnej kolejności wypróbujcie również przepisu na Łosoś pieczony z warzywami i ziemniaczkami.

Pstrąg łososiowy

Pstrąg łososiowy w czerwonych pomarańczach

Nie wiem jak do tego doszło, ale jak dotąd pstrąg łososiowy nie zagościł jeszcze w mojej kuchni. Uwielbiam łososia, uwielbiam pstrąga –… Obiady ryba, pstrąg, pstrąg łososiowy, obiad European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Ryba:

  • ok. 300-400g fileta z pstrąga łososiowego
  • czerwona pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz cytrynowy

Pieczone ziemniaczki:

  • ziemniaki
  • sól, czubrica lub zioła prowansalskie
  • łyżka oliwy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

🔸Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować. Pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z lekko posolonym wrzątkiem i podgotować kilka minut - w tym czasie przygotować rybę.
🔸Rybę opłukać i osuszyć.
🔸Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej.
🔸Skropić oliwą, posypać natką pietruszki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym lub zwykłym.
🔸Na wierzch położyć kilka plasterków czerwonej pomarańczy. Z pozostałej części wycisnąć sok na rybę.
🔸Podgotowane ziemniaki odcedzić, posypać solą, ziołami, mąką ziemniaczaną i skropić oliwą. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, obok położyć łososia.
🔸Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia zwykle wyciągam rybę i dopiekam ziemniaczki przed 2-3 minuty z włączoną funkcją grill.

Uwagi

Do dania idealnie pasują pieczone warzywa, np. papryka skropiona oliwą i posypana solą.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.