Nie wiem jak do tego doszło, ale jak dotąd pstrąg łososiowy nie zagościł jeszcze w mojej kuchni. Uwielbiam łososia, uwielbiam pstrąga – to musiało się dobrze skończyć. Ryba ta faktycznie jest połączeniem dwóch innych. Wygląda zupełnie jak łosoś, ale w smaku jednak bliżej jej do pstrąga. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim talerzu. Tym razem zapraszam na wersję z czerwoną pomarańczą. Do dania idealnie pasują niezawodne pieczone ziemniaczki.
W następnej kolejności wypróbujcie również przepisu na Łosoś pieczony z warzywami i ziemniaczkami.
Składniki
Ryba:
- ok. 300-400g fileta z pstrąga łososiowego
- czerwona pomarańcza
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz cytrynowy
Pieczone ziemniaczki:
- ziemniaki
- sól, czubrica lub zioła prowansalskie
- łyżka oliwy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
🔸Ziemniaki obrać lub dokładnie wyszorować. Pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z lekko posolonym wrzątkiem i podgotować kilka minut - w tym czasie przygotować rybę.
🔸Rybę opłukać i osuszyć.
🔸Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej.
🔸Skropić oliwą, posypać natką pietruszki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rybę posolić i posypać pieprzem cytrynowym lub zwykłym.
🔸Na wierzch położyć kilka plasterków czerwonej pomarańczy. Z pozostałej części wycisnąć sok na rybę.
🔸Podgotowane ziemniaki odcedzić, posypać solą, ziołami, mąką ziemniaczaną i skropić oliwą. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, obok położyć łososia.
🔸Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pod koniec pieczenia zwykle wyciągam rybę i dopiekam ziemniaczki przed 2-3 minuty z włączoną funkcją grill.
Uwagi
Do dania idealnie pasują pieczone warzywa, np. papryka skropiona oliwą i posypana solą.