Uwielbiam takie dania – szybkie, elastyczne pod względem doboru składników a przede wszystkim pyszne. W domu zawsze mam zapas różnorakich makaronów ryżowych, które są doskonałą bazą do przygotowania błyskawicznego obiadu. Jednym z moich ulubionych wariantów jest szybki makaron po tajsku.
Składniki
- 200g makaronu ryżowego
- 3 ząbki czosnku
- mała czerwona cebula
- pierś z kurczaka
- marchewka
- 5 pieczarek
- 1/2 główki brokuła
- marchewka
- opcjonalnie pomidorki koktajlowe
- olej do smażenia
Sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki wody
- sok z 1 limonki
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka masła orzechowego
- do smaku ostry sos lub chilli
Przygotowanie
🔸Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut do namoczenia.
🔸W rozgrzanym woku na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
🔸Wymieszać wszystkie składniki na sos - ma być słony (sos rybny lub od biedy sojowy), lekko kwaśny (limonka/cytryna), słodki (cukier i masło orzechowe) i pikantny (dowolny ostry sos).
🔸Do woka dorzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i kilka łyżek sosu, podsmażyć.
🔸Podsmażone składniki przełożyć do miseczki.
🔸Marchewkę pokroić w cienkie słupki, pieczarki w cienkie plasterki a brokuła na mniejsze kawałki. Warzywa smażyć w woku z 2 łyżkami sosu.
🔸Gdy brokuły zmiękną dodać z powrotem kurczaka, odcedzony makaron, resztę sosu i opcjonalnie pomidorki.
🔸Smażyć aż makaron wpije większość płynu, jeśli dalej będzie twardy można dolać trochę wody.
Uwagi
Podawać posypane zieloną cebulką i podprażonymi orzechami ziemnymi, skropić sokiem z limonki.