fbpx
Strona główna » Desery » Bez pieczenia » Tiramisu

Tiramisu

Dodane przez Alicja Ogonowska

Nazwę „tiramisu” można przetłumaczyć z włoskiego na polski jako „pociągnij mnie w górę”. Ja to widzę tak, że ten włoski deser zabiera nas do nieba! Delikatny krem z jajek i mascarpone (w tradycyjnym, włoskim tiramisu nie ma miejsca na śmietankę!), przełamany goryczką kawy i ciekawą teksturą namoczonych biszkoptów – cudo!

Nazwę „tiramisu” można przetłumaczyć z włoskiego na polski jako „pociągnij mnie w górę”. Ja to widzę tak, że ten włoski deser zabiera… Bez pieczenia tiramisu deser European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 4 jajka
  • 500g mascarpone 
  • 200g podłużnych biszkoptów
  • 150ml bardzo mocnej kawy
  • 50g cukru
  •  szczypta soli

Przygotowanie

Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie delikatnie, na małych obrotach wmiksować tiramisu, tylko do połączenia składników. Do masy delikatnie wmieszać łyżką ubite białka. Biszkopty zanurzyć w kawie (dosłownie na 1 sekundę), ułożyć jedną warstwę w naczyniu. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Następnie położyć resztę namoczonych biszkoptów i pozostałą część kremu. Naczynie przykryć i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao lub startą gorzką czekoladą.

Uwagi

Tradycyjne tiramisu oprócz kawy ma jeszcze dodatek wina Marsala lub likieru Amaretti, ja zrobiłam w wersji bezalkoholowej. Cukru też nie dałam za dużo, dzięki temu nie jest za słodkie

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

2 komentarze

Karo 29 czerwca, 2020 - 08:32

Genialny przepis, mój ulubiony deser 😉 Z doświadczenia wiem, że sprawdza się idealnie, jako niespodzianka dla drugiej połówki <3

Odpowiedz
Tarta tiramisu mocno czekoladowa | Alicja Ogonowska 7 listopada, 2021 - 09:49

[…] Jeśli macie ochotę na klasyczne tiramisu, zapraszam do zapoznania się z przepisem: Tiramisu […]

Odpowiedz