fbpx
Strona główna » Desery » Pasteis de nata – wspomnienie z portugalskich wakacji

Pasteis de nata – wspomnienie z portugalskich wakacji

Dodane przez Alicja Ogonowska
Pasteis de nata

Parę lat temu miałam przyjemność odwiedzić Portugalię i spróbować lokalnego przysmaku – pasteis de nata. Ja miałam okazję spróbować najbardziej znanej odmiany tych ciastek, czyli pasteis de Belem. Ich odtworzenia się nie podejmę – podobno sekretną recepturę znają tylko 3 osoby! Te urocze ciasteczka to nic innego jak babeczki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym. Przypieczony wierzch to ich znak rozpoznawczy! Tradycyjnie podaje się je posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Pasteis de nata
Pasteis de nata
Pasteis de nata

Pasteis de nata

Parę lat temu miałam przyjemność odwiedzić Portugalię i spróbować lokalnego przysmaku – pasteis de nata. Ja miałam okazję spróbować najbardziej znanej odmiany… Desery pasteis de nata, ciastka, krem budyniowy, wanilia European Wydrukuj
Porcje: 12 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 żółtka
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 115g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 90ml wody
  • 150ml mleka
  • skórka z połówki cytryny (sparzonej i umytej)
  • laska cynamonu

Przygotowanie

🔸W małym garnku wymieszać wodę z cukrem, cynamonem i cytryną. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści a całość zagotuje.
🔸W osobnym garnku wymieszać mleko, szczyptę soli, wanilię i mąkę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
🔸Oba garnki zdjąć z ognia i odstawić na 5 min do ostudzenia.
🔸Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra-dół).
🔸Do garnka z mlekiem i mąką wlać żółtka i dokładnie wymieszać.
🔸Do mleka i żółtek przelać przez sitko syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
🔸Ciasto francuskie pokroić na 12 równych kawałków. Każdym kawałkiem wyłożyć gniazdo foremki na muffiny - na dnie zostawić więcej ciasta, boki mogą być cieńsze.
🔸Nadzienie przelać przez sitko z garnka do naczynia z dziubkiem. Wlać nadzienie do każdej foremki, maksymalnie do 3/4 wysokości ciasta.
🔸Ciastka włożyć do piekarnika, piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut. Nadzienie lekko urośnie i skarmelizuje się.
🔸Po upieczeniu ostudzić na kratce, podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem. Najlepiej smakują na świeżo.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.