fbpx
Strona główna » Pieczywo » Maślany chleb tostowy

Maślany chleb tostowy

Dodane przez Alicja Ogonowska

Co robi typowa blogerka kulinarna kiedy ma straszną ochotę na tosty, a nie udało jej się kupić chleba tostowego? Wyciąga przedostatnią saszetkę suszonych drożdży, podwija rękawy i zabiera się do pracy! Chleb wychodzi mięciutki, bardzo maślany, a wyrabianie go to sama przyjemność! Doskonale smakuje po podpieczeniu.

Maślany chleb tostowy

Co robi typowa blogerka kulinarna kiedy ma straszną ochotę na tosty, a nie udało jej się kupić chleba tostowego? Wyciąga przedostatnią saszetkę… Pieczywo Maślany chleb tostowy European Wydrukuj
Porcje: 12 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 550g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 40g masła
  • 350ml mleka

Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mleko i wymieszać - cała mieszanka powinna być lekko ciepła, nie gorąca. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i zostawić do podwojenia objętości - ok. 1-1.5h. Wyrośnięte ciasto złożyć kilka razy żeby je odpowietrzyć, dokładnie zlepić brzegi i przełożyć do prostokątnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut. Wierzch posmarować roztopionym masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Ostudzić na kratce.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.