Daal to danie kuchni indyjskiej, a jego nazwa oznacza po prostu warzywa strączkowe. Najpopularniejsza wersja składa się przede wszystkim z soczewicy. Ja dorzuciłam również fasolkę szparagową i brokuła. Co najważniejsze – danie to jest naprawdę jednogarnkowe i przygotujecie je od A do Z w jednym naczyniu!
Składniki
- 100g czerwonej soczewicy
- 100g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- mieszanka przypraw garam masala
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- pół główki brokuła
- 120g ryżu
- olej do smażenia
Przygotowanie
🔸Soczewicę kilkukrotnie wypłukać, aż woda będzie czysta.
🔸Na głębokiej patelni podsmażyć na oleju drobno posiekany czosnek i cebulę.
🔸Odkroić końcówki fasolki szparagowej i pokroić ją na mniejsze kawałki.
🔸Na patelnię dodać soczewicę, fasolkę szparagową, ryż i łyżkę przyprawy garam masala.
🔸Całość zalać krojonymi pomidorami i wodą/bulionem.
🔸Przykryć i dusić, co jakiś czas mieszając, aż ryż i fasolka będą miękkie.
🔸Pod koniec gotowania dodać brokuła pokrojonego na małe kawałki.
🔸W razie potrzeby można dolać więcej płynu i dosolić do smaku. Fani ostrych smaków mogą również posypać danie płatkami chili.
🔸Podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posiekaną kolendrą.