fbpx
Strona główna » Obiady » Jednogarnkowy daal z warzywami

Jednogarnkowy daal z warzywami

Dodane przez Alicja Ogonowska
Daal

Daal to danie kuchni indyjskiej, a jego nazwa oznacza po prostu warzywa strączkowe. Najpopularniejsza wersja składa się przede wszystkim z soczewicy. Ja dorzuciłam również fasolkę szparagową i brokuła. Co najważniejsze – danie to jest naprawdę jednogarnkowe i przygotujecie je od A do Z w jednym naczyniu!

Daal

Daal z warzywami

Daal to danie kuchni indyjskiej, a jego nazwa oznacza po prostu warzywa strączkowe. Najpopularniejsza wersja składa się przede wszystkim z soczewicy. Ja… Obiady daal, wege European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 100g czerwonej soczewicy
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • mieszanka przypraw garam masala
  • 500ml bulionu warzywnego lub wody
  • pół główki brokuła
  • 120g ryżu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

🔸Soczewicę kilkukrotnie wypłukać, aż woda będzie czysta.
🔸Na głębokiej patelni podsmażyć na oleju drobno posiekany czosnek i cebulę.
🔸Odkroić końcówki fasolki szparagowej i pokroić ją na mniejsze kawałki.
🔸Na patelnię dodać soczewicę, fasolkę szparagową, ryż i łyżkę przyprawy garam masala.
🔸Całość zalać krojonymi pomidorami i wodą/bulionem.
🔸Przykryć i dusić, co jakiś czas mieszając, aż ryż i fasolka będą miękkie.
🔸Pod koniec gotowania dodać brokuła pokrojonego na małe kawałki.
🔸W razie potrzeby można dolać więcej płynu i dosolić do smaku. Fani ostrych smaków mogą również posypać danie płatkami chili.
🔸Podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posiekaną kolendrą.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.