Wytrawne gofry są zdecydowanie zbyt mało doceniane! Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę fakt, że można przemycić w nich dodatkową porcję warzyw – wygrywają już totalnie! Gofry z buraka nie stanowią tutaj wyjątku.
Gofry z buraka mają nie tylko piękny kolor, ale równie pięknie smakują. Można wykorzystać zarówno ugotowane, jak i upieczone buraki. Większość marketów ma już w swojej ofercie gotowe ugotowane buraki. Mnie najbardziej odpowiada pieczenie – buraki myję, kroję w mniejsze kawałki, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 30-40 minut „przy okazji” – zazwyczaj razem z chlebem.
Jeśli chcecie odkryć pyszny świat wytrawnych gofrów, to koniecznie spróbujcie również Gofry z batata. Miłośnikom słodkiej klasyki mogę zaproponować Gofry kakaowe na każdą okazję.
Składniki na ok. 8 sztuk
- 2 ugotowane/upieczone buraki (po starciu i odciśnięciu ok. 200g)
- 200g mąki pszennej
- 150ml mleka
- 60g masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek suszony
Przepis
🔸Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć z soku.
🔸Masło rozpuścić w małym garnuszku.
🔸Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub szybko zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i czosnkiem.
🔸Nakładać po 2 łyżki na sztukę i piec w rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta, zazwyczaj koło 5-7 minut.
🔸Ostudzić na kratce, podawać z ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, jogurtem naturalnym.
1 comment
[…] to dalej super pomysł. Jak już będziecie mieli ten opiekacz to zapraszam na Gofry z batata, Gofry z buraka – pyszne śniadanie na słono lub Gofry kakaowe na każdą […]