fbpx
Strona główna » Śniadania » Gofry z buraka – pyszne śniadanie na słono

Gofry z buraka – pyszne śniadanie na słono

Dodane przez Alicja Ogonowska
Gofry z buraka

Wytrawne gofry są zdecydowanie zbyt mało doceniane! Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę fakt, że można przemycić w nich dodatkową porcję warzyw – wygrywają już totalnie! Gofry z buraka nie stanowią tutaj wyjątku.

Gofry z buraka mają nie tylko piękny kolor, ale równie pięknie smakują. Można wykorzystać zarówno ugotowane, jak i upieczone buraki. Większość marketów ma już w swojej ofercie gotowe ugotowane buraki. Mnie najbardziej odpowiada pieczenie – buraki myję, kroję w mniejsze kawałki, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 30-40 minut „przy okazji” – zazwyczaj razem z chlebem.

Jeśli chcecie odkryć pyszny świat wytrawnych gofrów, to koniecznie spróbujcie również Gofry z batata. Miłośnikom słodkiej klasyki mogę zaproponować Gofry kakaowe na każdą okazję.

Składniki na ok. 8 sztuk

  • 2 ugotowane/upieczone buraki (po starciu i odciśnięciu ok. 200g)
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 60g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, czosnek suszony

Przepis

🔸Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć z soku.
🔸Masło rozpuścić w małym garnuszku.
🔸Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub szybko zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i czosnkiem.
🔸Nakładać po 2 łyżki na sztukę i piec w rozgrzanej gofrownicy według zaleceń producenta, zazwyczaj koło 5-7 minut.
🔸Ostudzić na kratce, podawać z ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką, jogurtem naturalnym.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.