fbpx
Strona główna » Pieczywo » Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Dodane przez Alicja Ogonowska
Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Chyba każdy kto zagląda na tego bloga już zauważył, że kocham focaccię miłością szczerą i niepohamowaną. Różne wariacje na jej temat na pewno pojawią się tu jeszcze nie raz, dlatego dziś przyszła kolej na taką wersję – focaccia z pomidorkami i oliwkami.

Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Focaccia - przekrój
Focaccia – przekrój

Jak zawsze zachęcam żeby zrobienie focaccia sobie zaplanować i prace rozpocząć kilkadziesiąt godzin wcześniej. Brzmi jak kupa roboty, ale we wpisie Focaccia – poradnik krok po kroku pokazałam, że samej roboty jest naprawdę niewiele – ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy parę razy zamieszać łyżką i dać mu sporo czasu na blacie i w lodówce.

W porównaniu do focaccia z poradnika teraz zmieniłam trochę zmienne – wagę ciasta obliczyłam jako 1 x powierzchnia blachy (a nie 0.725) oraz wzięłam hydratację 75% – tym razem skorzystałam z mąki o wyższej zawartości białka (Mąka Szymanowska 480, ze zwykłych sklepowych jedna z lepszych do włoskich wypieków!) więc mogłam sobie na to pozwolić. Również czas dojrzewania ciasta był dłuższy – to jest w tym przepisie super, jeśli chcę upiec focaccię na sobotnią imprezę a w piątek nie mam czasu, to mogę sobie wyliczyć czasy tak, żeby prace zacząć w czwartek.

Zachęcam wszystkich do eksperymentów bazowych i dzielenia się swoimi efektami! Przy wyliczaniu składników jak zawsze skorzystałam z Kalkulatora Klubu Miłośników Pizzy. Poniżej zrzut z kalkulatora (drożdże razy 4!!) oraz gotowy przepis.

Kalkulator składników
Kalkulator składników
Ilość składników
Ilość składników
Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Chyba każdy kto zagląda na tego bloga już zauważył, że kocham focaccię miłością szczerą i niepohamowaną. Różne wariacje na jej temat na… Pieczywo focaccia European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 520g mąki pszennej o zawartości białka co najmniej 11%
  • 12g soli
  • 390g zimnej wody
  • 1,7g świeżych drożdży
  • 14g oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać. Jeśli korzystamy z zamrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
  • Dodać mąkę, oliwę i sól.
  • Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką - ciasto będzie miało grudki, ale nie powinno być widać mąki. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą (lub tak jak ja skorzystać z zamykanego pudełka) i odłożyć w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut.
  • Po tym czasie należy ciasto poskładać, najlepiej przy pomocy silikonowej łopatki. Składanie polega na zawijaniu brzegów ciasta do jego środka.
  • Ponownie zamknąć/przykryć ciasto, składanie powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie składamy 3 razy), pomiędzy każdym składaniem odczekać podobną ilość czasu. Zajmie to około 3-3,5h. Po tym czasie ciasto, dalej szczelnie zamknięte, włożyć do lodówki na 21 godzin.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki ok. 6h przed pieczeniem i delikatnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną oliwą. Aby nie porozrywać ciasta można wspomóc się grawitacją - wystarczy położyć odwróconą miskę na blaszce i poczekać aż ciasto samo się odklei. Blaszkę przykryć folią spożywczą.
  • Co jakiś czas ciasto delikatnie rozciągnąć palcami (uważać aby nie rozerwać powstałych bąbelków powietrza) aż zajmie całą powierzchnię blaszki.
  • Tuż przed pieczeniem zrobić palcami dziury w całej focacci (wykonując stanowcze ruchy palcami, jak podczas gry na pianinie), powstałe dołeczki polać oliwą.
  • W dziury włożyć pokrojone pomidorki koktajlowe i oliwki, całość delikatnie oprószyć solą.
  • Piec przez ok. 15-20 minut na termoobiegu na dolnej półce - przez pierwsze 5 minut w 250 stopniach , następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni. Gdyby focaccia za bardzo się przypiekała - obniżyć temperaturę, jeśli będzie blada - dać ją na ostatnie parę minut na górę piekarnika.
  • Po upieczeniu wyjąć focaccię z blaszki i ostudzić na kratce przed krojeniem.

Uwagi

Korzystałam z blaszki 26x36 cm.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.