fbpx
Strona główna » Pieczywo » Chlebki naan – proste indyjskie pieczywo

Chlebki naan – proste indyjskie pieczywo

Dodane przez Alicja Ogonowska
Chlebki naan

Chlebki naan to jeden z moich ulubionych dodatków do dań kuchni indyjskiej. Proste w przygotowaniu, wymagają jedynie chwili cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań jednogarnkowych, dipów czy past. Ba, nawet kiedyś jak zabrakło mi pieczywa to zrobiłam sobie z nich kanapkę. Dobrze się przechowują – w szczelnie zamykanym pojemniku mogą poleżeć nawet 2-3 dni. Wystarczy je później odgrzać na suchej patelni.

Chlebki naan świetnie pasują do Czerwone tajskie curry z kurczakiem i warzywami lub do Muhammara – bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki.

Chlebki naan

Chlebek naan

Chlebki naan to jeden z moich ulubionych dodatków do dań kuchni indyjskiej. Proste w przygotowaniu, wymagają jedynie chwili cierpliwości podczas wyrastania ciasta.… Pieczywo chlebek, naan, chlebek aan European Wydrukuj
Porcje: 10 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 440g mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • 200ml letniej wody
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 90g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

🔸Suszone drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie.
🔸Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto które odchodzi od rąk. W zależności od gęstości jogurtu oraz rodzaju mąki można podsypać trochę mąki lub dolać odrobinę wody.
🔸Ciasto szczelnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
🔸Po tym czasie ciasto podzielić na 10 kawałków, każdy z nich cienko rozwałkować. Smażyć z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni.

Uwagi

Chlebki dobrze się przechowują - w szczelnie zamykanym pojemniku mogą poleżeć nawet 2-3 dni. Wystarczy je później odgrzać na suchej patelni.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Muhammara - bliskowschodnia pasta z pieczonej papryki 8 grudnia, 2020 - 10:28

[…] Chyba każdy zna hummus – najpopularniejsze smarowidło pochodzące z Bliskiego Wschodu. Wiele osób zna również baba ghanoush, czyli pastę z pieczonego bakłażana. A czy znacie muhammarę? Muhammara to pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich, która wywodzi się z Syrii. Szybka i prosta w przygotowaniu jest pełna smaku. Można wykorzystać ją jako dip, smarowidło do pieczywa, marynatę do mięsa – lub wyjeść palcem z miski, polecam! Świetnie pasuje podana z Chlebki naan – proste indyjskie pieczywo. […]

Odpowiedz