fbpx
Strona główna » Śniadania » Gofry z batata

Gofry z batata

Dodane przez Alicja Ogonowska

Gofry to jeden z moich ulubionych pomysłów na weekendowe śniadanie. No bo jak tu nie kochać gofrów, na samą myśl o nich przypominają mi się wakacje nad polskim morzem, gofry z budki obficie polane bitą śmietaną i posypane owocami… Ale ale, gofry na słono to jest coś jeszcze lepszego, zdecydowanie zasługują na więcej uwagi!

Batat dodaje odrobinę słodkości i pięknego koloru, a boczek i tarty ser charakteru i słoności. Do tego zielona cebulka, jajko w koszulce, łyżka jogurtu naturalnego – i mam siły na cały dzień!

Gofry z batata

Gofry to jeden z moich ulubionych pomysłów na weekendowe śniadanie. No bo jak tu nie kochać gofrów, na samą myśl o nich… Śniadania Gofry z batata European Wydrukuj
Porcje: 2 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 batat
  • 2 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 2 łyżki startego żółtego sera np. Cheddar
  • 150 ml mleka
  • 50g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie czosnek suszony lub niedźwiedzi
  • podsmażony boczek - 3 plasterki wkruszyłam do ciasta a resztę podałam z goframi

Przygotowanie

Batata obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gęstą masę, wykładać po 1-2 łyżki na rozgrzaną gofrownicę i piec według zaleceń producenta - w moim urządzeniu trwa to ok. 5 minut. Wystudzić na kratce, dzięki temu gofry będą chrupiące. Podawać z jajkiem w koszulce, plasterkami boczku, startym serem, kleksem z jogurtu naturalnego i zieleniną.

Uwagi

Z podanych ilości wyszło mi 6 mniejszych gofrów (nie pełne prostokąty, nie dawałam tak dużo ciasta na porcję). Są na tyle sycące że 2 gofry na osobę starczą, reszta niech będzie na drugie śniadanie!

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

5 komentarzy

Agn 7 września, 2020 - 20:44

Pyyycha! Wyszło mi 7 całkiem sporych gofrów, może użyłam większego batata 😀 a zamiast masła dałam olej, bo akurat nie miałam. Gofry z batatów na kolacje dają radę 😀

Odpowiedz
Alicja Ogonowska 8 września, 2020 - 16:53

Wyszły idealne, brawo!

Odpowiedz
Najlepsze prezenty dla miłośników gotowania - 10 trafionych pomysłów 18 listopada, 2020 - 20:21

[…] W dzieciństwie miałam w domu opiekacz do tostów w formie trójkątów. Swój renesans przeżywał w czasach studenckich (wiadomo). Później zaczęłam marzyć o robieniu gofrów czy opiekaniu panini. Ilość potrzebnych sprzętów ciągle rosła, a miejsca w kuchni zawsze było za mało. Z pomocą przyszło urządzenie wielofunkcyjne, które dzięki wymiennym wkładom może robić wszystko! W zestawie zazwyczaj znajdują się wkładki do robienia trójkątnych tostów i gofrów. W ofercie producenta jest w sumie 16 różnych wkładów – to dobre pomysły na kolejne prezenty. Część z nich jest już bardzo wymyślna, ale takie gofry serduszka czy płytki z grillem to dalej super pomysł. Jak już będziecie mieli ten opiekacz to zapraszam na Gofry z batata! […]

Odpowiedz
Gofry kakaowe na każdą okazję : Alicja Ogonowska 9 marca, 2021 - 13:52

[…] Miłośników gofrów zapraszam również do spróbowania gofrów na słono – Gofry z batata. […]

Odpowiedz
Gofry z buraka - pyszne śniadanie na słono : Alicja Ogonowska 18 kwietnia, 2021 - 15:45

[…] chcecie odkryć pyszny świat wytrawnych gofrów, to koniecznie spróbujcie również Gofry z batata. Miłośnikom słodkiej klasyki mogę zaproponować Gofry kakaowe na każdą […]

Odpowiedz