Do Tłustego Czwartku jeszcze kawał czasu, ale kto powiedział, że takie rzeczy można jeść tylko wtedy? Hiszpańskie churros smakują doskonale przez cały rok! Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku, obtoczone w cynamonowym cukrze… Brzmi jak spełnienie Twojego słodkiego snu? W takim razie nie wahaj się i spróbuj!
Długo przerażało mnie smażenie na oleju. Bałam się smrodu, pryskania, przypalania… Powiem tak – kuchenkę się potem wytrze (zresztą przy churrosach nic za bardzo nie pryska), przed przypaleniem ochroni nas trochę czujności, a efekt wart jest tej odrobiny zachodu. Ja na pewno je powtórzę!
Składniki
- 3 jajka
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- 60g masła
- 160g mąki
- olej do smażenia
- cukier, cynamon
Przygotowanie
Uwagi
Churrosy najlepiej smakują na świeżo. Po czasie miękną i smakują trochę jak pączki - dalej są pyszne, ale to już nie to samo. Ciasto jest gęste, więc podczas wyciskania należy uważać, bo foliowy rękaw cukierniczy może pęknąć. Najlepiej sprawdzi się plastikowa wyciskaczka.