fbpx
Strona główna » Desery » Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Dodane przez Alicja Ogonowska
Churros

Do Tłustego Czwartku jeszcze kawał czasu, ale kto powiedział, że takie rzeczy można jeść tylko wtedy? Hiszpańskie churros smakują doskonale przez cały rok! Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku, obtoczone w cynamonowym cukrze… Brzmi jak spełnienie Twojego słodkiego snu? W takim razie nie wahaj się i spróbuj!

Długo przerażało mnie smażenie na oleju. Bałam się smrodu, pryskania, przypalania… Powiem tak – kuchenkę się potem wytrze (zresztą przy churrosach nic za bardzo nie pryska), przed przypaleniem ochroni nas trochę czujności, a efekt wart jest tej odrobiny zachodu. Ja na pewno je powtórzę!

Churros

Churros

Do Tłustego Czwartku jeszcze kawał czasu, ale kto powiedział, że takie rzeczy można jeść tylko wtedy? Hiszpańskie churros smakują doskonale przez cały… Desery churros European Wydrukuj
Porcje: 4 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 160g mąki
  • olej do smażenia
  • cukier, cynamon

Przygotowanie

🔸W garnku z wodą rozpuścić cukier brązowy i masło, doprowadzić do zagotowania.
🔸Wsypać całą mąkę i intensywnie mieszać (dalej na małym ogniu) aż powstanie gładka masa, trochę podobna do puree z ziemniaków, która odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do wystudzenia.
🔸Po tym czasie wbijać do masy po jednym jajku, cały czas mieszając.
🔸W garnku rozgrzać olej do smażenia do temperatury ok. 175-180 stopni. Jeśli nie macie termometru, wsadźcie do oleju drewniany patyczek - jeśli wokół niego pojawiają się bąbelki, olej jest gotowy.
🔸Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego/urządzenia do wyciskania (uwaga, ciasto jest dość gęste) z tylką w gwiazdkę.
🔸Wyciskać po kilka sztuk na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane.
🔸Po wyłowieniu odsączyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ja zwykły cukier ubiłam w moździerzu na naprawdę drobne kryształki - rewelacja!
 
🔸Można też podać z sosem czekoladowym (w 200 ml śmietanki rozpuściłam pół tabliczki gorzkiej czekolady, dodałam 2 łyżki brandy), ale churros są pyszne same w sobie!

Uwagi

Churrosy najlepiej smakują na świeżo. Po czasie miękną i smakują trochę jak pączki - dalej są pyszne, ale to już nie to samo. Ciasto jest gęste, więc podczas wyciskania należy uważać, bo foliowy rękaw cukierniczy może pęknąć. Najlepiej sprawdzi się plastikowa wyciskaczka.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.