fbpx
Strona główna » Desery » Ciasta » Tarta z porzeczkami i bezą

Tarta z porzeczkami i bezą

Dodane przez Alicja Ogonowska
Tarta z porzeczkami

Czy w moich żyłach płynie teraz głównie sok z porzeczek? Być może. Kruche, kwaśne, słodkie – tak brzmi opis mojego ulubionego letniego ciasta. Tym razem na letni deser poleca się tarta z porzeczkami i bezą. Spód jest kruchy, warstwa porzeczkowa mocno kwaśna a całości dopełnia słodycz bezy. Nic dodać nic ująć, tylko zrobić!

Tarta z porzeczkami - przekrój
Tarta z porzeczkami – przekrój
Tarta z porzeczkami

Tarta z porzeczkami i bezą

Czy w moich żyłach płynie teraz głównie sok z porzeczek? Być może. Kruche, kwaśne, słodkie – tak brzmi opis mojego ulubionego letniego… Ciasta ciasto, porzeczki European Wydrukuj
Porcje: 8 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Ciasto:

-200g mąki pszennej, najlepiej krupczatki

-40g cukru pudru

-120g zimnego masła

-szczypta soli

-łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

-łyżka zimnej wody

Beza:

-2 białka (70g)

-110g drobnego cukru

-szczypta soli

-łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce:

-350g czerwonej porzeczki

-2 łyżki cukru

-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Ciasto:

🔸Mąkę i cukier przesiać, dodać sól.

🔸Masło i całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki masła.

🔸Dodać wodę, ocet i szybko zagnieść na gładkie ciasto.

🔸Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.

🔸Po tym czasie formę do tarty  lub tortownicę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.

🔸Na tartę położyć papier do pieczenia, wysypać obciążenie (np. Fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut - na ostatnie 5 minut zdjąć obciążenie. Wystudzić.

Beza:

🔸Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając.

🔸Pod koniec ubijania (ma powstać sztywna, błyszcząca piana) dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać.

Owoce:

🔸Umyte i pozbawione ogonków owoce posypać cukrem i mąką ziemniaczana, dokładnie wymieszać.

🔸Wyłożyć na kruchy spód, na to wyłożyć (łyżką lub rękawem cukierniczym) bezę.

🔸Piec przez 10 minut w 160 stopniach na trybie góra dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termoobieg) i piec jeszcze 20 minut.

🔸Rozkroić po ostudzeniu, aby owoce lekko stężały.

Uwagi

Korzystałam z formy o średnicy 23 cm.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.