Czy w moich żyłach płynie teraz głównie sok z porzeczek? Być może. Kruche, kwaśne, słodkie – tak brzmi opis mojego ulubionego letniego ciasta. Tym razem na letni deser poleca się tarta z porzeczkami i bezą. Spód jest kruchy, warstwa porzeczkowa mocno kwaśna a całości dopełnia słodycz bezy. Nic dodać nic ująć, tylko zrobić!
Składniki
Ciasto:
-200g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
-40g cukru pudru
-120g zimnego masła
-szczypta soli
-łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
-łyżka zimnej wody
Beza:
-2 białka (70g)
-110g drobnego cukru
-szczypta soli
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce:
-350g czerwonej porzeczki
-2 łyżki cukru
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Ciasto:
🔸Mąkę i cukier przesiać, dodać sól.
🔸Masło i całość posiekać nożem aż powstaną drobne grudki masła.
🔸Dodać wodę, ocet i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
🔸Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
🔸Po tym czasie formę do tarty lub tortownicę wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i schować do zamrażarki na 15 min.
🔸Na tartę położyć papier do pieczenia, wysypać obciążenie (np. Fasolę) i piec w 180 stopniach przez 15-20 minut - na ostatnie 5 minut zdjąć obciążenie. Wystudzić.
Beza:
🔸Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając.
🔸Pod koniec ubijania (ma powstać sztywna, błyszcząca piana) dodać mąkę ziemniaczana i wymieszać.
Owoce:
🔸Umyte i pozbawione ogonków owoce posypać cukrem i mąką ziemniaczana, dokładnie wymieszać.
🔸Wyłożyć na kruchy spód, na to wyłożyć (łyżką lub rękawem cukierniczym) bezę.
🔸Piec przez 10 minut w 160 stopniach na trybie góra dół, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni (termoobieg) i piec jeszcze 20 minut.
🔸Rozkroić po ostudzeniu, aby owoce lekko stężały.
Uwagi
Korzystałam z formy o średnicy 23 cm.