fbpx
Strona główna » Cytryny » Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Dodane przez Alicja Ogonowska

Klasyczne ciasto cytrynowe, idealne na Wielkanoc. Wszystkie składniki zazwyczaj są w każdym domu, a przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Mąż chciał, mąż dostał! Ciasto będzie idealne dla fanów mocno cytrynowych smaków i chrupiącej skorupki z lukru – mniam!

Ciasto cytrynowe

Początkowo bałam się tego wypieku, bo jakiś czas temu mój mikser ręczny odmówił posłuszeństwa. Tak to jest jak się wierzy, że haki „do wyrabiania ciasta” poradzą sobie z ciastem na chleb i nic się nie zepsuje 😀 Na szczęście z pomocą przyszedł blender ręczny i o dziwo całość zmiksowała i upiekła się bardzo ładnie.

Babka cytrynowa

Klasyczne ciasto cytrynowe, idealne na Wielkanoc. Wszystkie składniki zazwyczaj są w każdym domu, a przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Mąż chciał,… Ciasta ciasto, wielkanoc, babka cytrynowa, ciasto na wielkanoc, babka cytrynowa European Wydrukuj
Porcje: 16 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 350g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo lukier, dużo lukru - sok z 1.5 cytryny i cukier puder.

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Korzystałam z keksówki 26x12 cm.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie sparzyć i umyć, skórkę można posiekać na mniejsze kawałki) i sok, wymieszać do połączenia składników. Masę wylać do keksówki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką ryżową. Piec w 180 stopniach w trybie góra-dół ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu wymieszać pozostały sok z cytryny z cukrem pudrem na gęstą, gładką masę i obficie polać babkę.

Uwagi

Ciasto przechowywać szczelnie zawinięte w folię aluminiową, aby nie wyschło. Doskonale smakuje z herbatą, polane dodatkową porcją soku z cytryny.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.