Klasyczne ciasto cytrynowe, idealne na Wielkanoc. Wszystkie składniki zazwyczaj są w każdym domu, a przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Mąż chciał, mąż dostał! Ciasto będzie idealne dla fanów mocno cytrynowych smaków i chrupiącej skorupki z lukru – mniam!
Początkowo bałam się tego wypieku, bo jakiś czas temu mój mikser ręczny odmówił posłuszeństwa. Tak to jest jak się wierzy, że haki „do wyrabiania ciasta” poradzą sobie z ciastem na chleb i nic się nie zepsuje 😀 Na szczęście z pomocą przyszedł blender ręczny i o dziwo całość zmiksowała i upiekła się bardzo ładnie.
Składniki
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 350g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Dodatkowo lukier, dużo lukru - sok z 1.5 cytryny i cukier puder.
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Korzystałam z keksówki 26x12 cm.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie sparzyć i umyć, skórkę można posiekać na mniejsze kawałki) i sok, wymieszać do połączenia składników. Masę wylać do keksówki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką ryżową. Piec w 180 stopniach w trybie góra-dół ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu wymieszać pozostały sok z cytryny z cukrem pudrem na gęstą, gładką masę i obficie polać babkę.
Uwagi
Ciasto przechowywać szczelnie zawinięte w folię aluminiową, aby nie wyschło. Doskonale smakuje z herbatą, polane dodatkową porcją soku z cytryny.