Były już papryczki padron, teraz przyszła kolej na papryczki Sweet Bites – słodką odmianę pękatych, małych papryczek. Widziane podczas ostatnich dwóch wizyt w Biedronce, więc wysunę śmiałą tezę, że są w ofercie 😁 W razie czego do przepisu nada się każda słodka papryka, w przypadku większych odmian należy wydłużyć czas pieczenia. Faszerowane papryczki to również świetny sposób na przemycenie warzyw do jadłospisu.
Idealnie nadadzą się na kolację. Opisana porcja dla dwóch osób jest bardzo solidna, można również podać je jako dodatek do innego dania.


Składniki
- 2 opakowania (400g) papryczek Sweet Bites
- 200g chudego twarogu
- 80g sera pleśniowego
- 100g chudej szynki
- zielona cebulka
- żółty ser do posypania, np. Cheddar
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Papryczki umyć, osuszyć.
- Każdą przeciąć na pół, usunąć błonki i gniazda nasienne.
- Twaróg rozgnieść z serem pleśniowym, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i posiekaną zieloną cebulkę.
- Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Każdą papryczkę nadziać farszem, ułożyć na blaszce/w naczyniu żaroodpornym i posypać tartym żółtym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut - aż papryczki zmiękną, a ser się stopi.