Panna cotta to tradycyjny włoski deser. Jego nazwa oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę” i doskonale opisuje cały deser. Wystarczy zagotować śmietankę z dodatkami, dodać żelatynę, a już po paru godzinach chłodzenia mamy pyszny deser, prosto z włoskiego piazza. Polecam podać panna cotta z owocami, na przykład z sosem porzeczkowym, aby przełamać jej słodycz.
Składniki
- 50g cukru
- 200ml śmietanki 30/36%
- 200 mleka
- 8g żelatyny (3 łyżeczki)
- 50ml wody
- szczypta wanilii w dowolnej postaci
Przygotowanie
🔸Żelatynę zalać wodą, zamieszać i odstawić do napęcznienia.
🔸Śmietankę, mleko i cukier zagotować w garnku aż do rozpuszczenia cukru.
🔸Dodać wanilię, ja dodałam kilka kropli ekstraktu.
🔸Śmietankę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
🔸Całość przelać do kokilek/silikonowych foremek (u mnie starczyło na 7 półkul o średnicy 6,5cm i głębokości 3cm), ostudzić.
🔸Kiedy panna cotta ostygła należy przykryć ją folią aby nie złapało żadnych zapachów i trzymać w lodówce do stężenia, najlepiej przez całą noc.
🔸Aby ułatwić sobie wyjęcie deseru z foremki można zanurzyć go na chwilę w gorącej wodzie lub pomóc sobie łyżką.
🔸Podawać z kwaśnym, owocowym sosem - ja zagotowałam 300g czerwonej i czarnej porzeczki z 3 łyżkami cukru, po odparowaniu części płynu zmiksowałam i przetarłam przez sitko.
1 comment
[…] Panna cotta to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy zagotować mleko ze śmietanką, dodać dodatki, rozpuścić żelatynę i już… No prawie, jeszcze trzeba poczekać aż deser stężeje, dlatego najlepiej przygotować ją wieczór przed podaniem. Tym razem panna cotta występuje z zieloną herbatą matcha, którą wprost uwielbiam. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to możecie ją kupić tak jak ja na stronie Herbaciarni Esencja. Inny pomysł na deser panna cotta to klasyczna wersja z sosem porzeczkowym – Panna cotta z sosem porzeczkowym. […]