fbpx
Strona główna » Desery » Panna cotta z sosem porzeczkowym

Panna cotta z sosem porzeczkowym

Dodane przez Alicja Ogonowska
Panna cotta

Panna cotta to tradycyjny włoski deser. Jego nazwa oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę” i doskonale opisuje cały deser. Wystarczy zagotować śmietankę z dodatkami, dodać żelatynę, a już po paru godzinach chłodzenia mamy pyszny deser, prosto z włoskiego piazza. Polecam podać panna cotta z owocami, na przykład z sosem porzeczkowym, aby przełamać jej słodycz.

Panna cotta
Panna cotta
Panna cotta
Panna cotta
Panna cotta

Panna cotta z sosem porzeczkowym

Panna cotta to tradycyjny włoski deser. Jego nazwa oznacza dosłownie „gotowaną śmietankę” i doskonale opisuje cały deser. Wystarczy zagotować śmietankę z dodatkami,… Desery Panna cotta, deser, porzeczki European Wydrukuj
Porcje: 4 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 50g cukru
  • 200ml śmietanki 30/36%
  • 200 mleka
  • 8g żelatyny (3 łyżeczki)
  • 50ml wody
  • szczypta wanilii w dowolnej postaci

Przygotowanie

🔸Żelatynę zalać wodą, zamieszać i odstawić do napęcznienia.

🔸Śmietankę, mleko i cukier zagotować w garnku aż do rozpuszczenia cukru.

🔸Dodać wanilię, ja dodałam kilka kropli ekstraktu.

🔸Śmietankę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.

🔸Całość przelać do kokilek/silikonowych foremek (u mnie starczyło na 7 półkul o średnicy 6,5cm i głębokości 3cm), ostudzić.

🔸Kiedy panna cotta ostygła należy przykryć ją folią aby nie złapało żadnych zapachów i trzymać w lodówce do stężenia, najlepiej przez całą noc.

🔸Aby ułatwić sobie wyjęcie deseru z foremki można zanurzyć go na chwilę w gorącej wodzie lub pomóc sobie łyżką.

🔸Podawać z kwaśnym, owocowym sosem - ja zagotowałam 300g czerwonej i czarnej porzeczki z 3 łyżkami cukru, po odparowaniu części płynu zmiksowałam i przetarłam przez sitko.

Zobacz również

Zostaw komentarz


The maximum upload file size: 8 MB.
You can upload: image, document.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 comment

Panna cotta z herbatą matcha - włoski deser z charakternym dodatkiem 15 listopada, 2020 - 13:03

[…] Panna cotta to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Robi się ją bardzo szybko, wystarczy zagotować mleko ze śmietanką, dodać dodatki, rozpuścić żelatynę i już… No prawie, jeszcze trzeba poczekać aż deser stężeje, dlatego najlepiej przygotować ją wieczór przed podaniem. Tym razem panna cotta występuje z zieloną herbatą matcha, którą wprost uwielbiam. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to możecie ją kupić tak jak ja na stronie Herbaciarni Esencja. Inny pomysł na deser panna cotta to klasyczna wersja z sosem porzeczkowym – Panna cotta z sosem porzeczkowym. […]

Odpowiedz