fbpx
Strona główna » Desery » Ciasteczka » Kardemummabullar – najlepsze szwedzkie bułeczki kardamonowe

Kardemummabullar – najlepsze szwedzkie bułeczki kardamonowe

Dodane przez Alicja Ogonowska
Bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe, zwane kardemummabullar, to przysmak który już na zawsze będzie dla mnie symbolem jesieni. Pierwszy raz miałam okazję spróbować je w Sztokholmie podczas odwiedzin u przyjaciół. Był listopad, już o 15 robiło się ciemno i wszyscy Szwedzi (i my!) biegli schować się w ciepłych domach. Do teraz pamiętam ten zapach kardamonu w mieszkaniu dogrzanym piekarnikim! Polecam serdecznie każdemu miłośnikowi kardamonu, a sceptycy mogą od biedy posiłkować się cynamonem.

Bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe, zwane kardemummabullar, to przysmak który już na zawsze będzie dla mnie symbolem jesieni. Pierwszy raz miałam okazję spróbować je… Ciasteczka bułeczki, kardamon European Wydrukuj
Porcje: 10 Całkowity czas: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Ciasto:

  • 550g mąki
  • 90g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 60g miękkiego masła
  • 7g suchych drożdży
  • 300ml ciepłego mleka
  • 1.5 łyżeczki kardamonu

Nadzienie:

  • 90g miękkiego masła
  • 40g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki kardamonu

Do posmarowania:

  • roztrzepane jajko
  • cukier perlisty

Przygotowanie

🔸Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min aż zaczną pracować.
🔸W misce wymieszać wszystkie suche składniki i połączyć z roztworem mleczno-drożdżowym.
🔸Całość zagnieść, na koniec dodać miękkie masło i wyrobić na gładką, tłuściutką masę, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
🔸Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-2h).
🔸Ciasto rozwałkować na duży, szeroki prostokąt, cały posmarować masłem wymieszanym z cukrem i kardamonem.

🔸Ciasto złożyć na 3 części, lekko rozwałkować i pociąć na ok. 20 pasków.

🔸Każdy pasek rozciągnąć w palcach i skręcić, następnie obwijać wokół dwóch palców i chować końcówkę pod spód - powstanie fantazyjny supełek.

 

🔸Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Bułeczki gotowe do pieczenia

Bułeczki gotowe do pieczenia

🔸Zostawić na 15 min pod przykryciem do podrośnięcia, a następnie piec przez 15 min w 180 stopniach.
🔸Najlepsze są świeżo po upieczeniu, ale dobrze smakują również w kolejne dni, np. po podgrzaniu w mikrofalówce.

Zobacz również

2 komentarze

film 28 listopada, 2020 - 23:54

Pretty! This has been an extremely wonderful article. Many thanks for providing these details. Rosette Phip Heigho

Alicja Ogonowska 30 listopada, 2020 - 17:15

Thank you! I hope it will help you with buying best gifts for your loved ones 🙂

Komentarze są wyłączone